Projekat EU za bolji poslovni ambijent u više bh. opština

Sarajevo

Sarajevo

U Sarajevu je predstavljen projekat EU kojim se želi unaprijediti poslovni ambijent i konkurentnost malih i srednjih poduzeća. Predstavljene su studije izvodljivosti i planovi za izgradnju poslovnih zona u 11 bh. gradova. Poslovne zone osigurat će uvjete za ulaganje stranih investitora, a sve u cilju ekonomskog rasta i zapošljavanja. Za studije izvodljivosti, EU je iz Instrumenata pretpristupne pomoći uložila 1,3 milijuna eura.

Projektom EU izrađene su studije izvodljivosti i razvojni planovi za izgradnju poslovne infrastrukture u jedanaest bh gradova. Samu izgradnju poslovnih zona financirat će lokalne zajednice, za što će biti potrebno uložiti dodatnih 40 milijuna eura. Među gradovima koji su ušli u projekat je i općina Teslić.

„Pet hiljada nezaposlenih ljudi u opštini Teslić koji se nalaze na birou za zapošljavanje osnovni su razlog i problem zbog čega želimo da budemo dio ovog projekta. Naime, pitanje svih pitanja opštine Teslić, a i čitave Bosne i Hercegovine, je nezaposlenost. Ono što mi već sada imamo u Tesliću, zahvaljujući  nekim drugim projektima i nekim odlukama o podsticaju za zapošljavanje, jeste veliki interes domaćih i stranih investitora, koji uglavnom splasne kad ih odvedete na neuređenu poslovnu zonu, na zaraslu livadu, gdje oni praktično odmah imaju problem, a i mi, sa daljnjom realizacijom“, kaže načelnik Općine Milan Miličević.

U ovoj općini planira se izgraditi poslovno-komunalna zona „Lanara“. Ukoliko projekat uspije, osigurat će se 400 novih radnih mjesta, dodaje načelnik Miličević.

„Studija izvodljivosti je završena, zaista kompleksna, vrlo detaljna, sa svim mogućim podacima koji su stranom investitoru potrebni, ali isto tako s jednim velikim zadatkom da mi riješimo imovinsko-pravne odnose. Srećom, na industrijskoj zoni ‘Lanara’ takvih problema imamo vrlo  malo, radi se samo o jednoj parceli i jednom stambenom objektu. Mislimo da ćemo, što se tiče nas, već u roku od par mjeseci to dovesti do kraja, tako da će ta zona biti potpuno čista kad su u pitanju imovinsko-pravni odnosi.“

Pomenutim projektom uredit će se i industrijska zona „Neobarje“ u općini Novi Travnik. Načenik Općine Refik Lendo vjeruje da će ovaj projekat biti privlačan i stranim investitorima.

„Mi smo prodali jedan dio tih parcela i očekujemo ovih dana da počnu investitori da rade objekte. Mi smo 24 sata na raspolaganju. Pokušavamo da ih ubijedimo da se isplati investirati u Bosni i Hercegovini, posebno kad je u pitanju naša industrijska zona”, kaže Lendo, te dodaje:

“Tu su riješeni imovinsko-pravni odnosi, a ja, kao načelnik Općine, stojim na raspolaganju i 48 sati, sve ćemo završiti po pitanju papirologije – što se uvijek pokazivalo kao jedan od problema. ‘Neobarje’ je jedna industrijska zelena zona koja je spremna za investiranje, za izgradnju i za otvaranje novih radnih mjesta.“

Delegacija Europske unije u BiH započela je ovaj projekat prije dvije godine. Tokom izrade studija izvodljivosti ustanovljeno je kako u BiH postoji komplicirana procedura za poslovanje malih i srednjih poduzeća.

„Neke od prepreka su dugotrajne i zamarajuće procedure registracije poduzeća i pretjerana birokracija kod izdavanja dozvola za rad. Potrebno je poboljšati i politiku utvrđivanja cijena i pitanje vlasništva zemljišta“, objašnjava Martin Schieder, predstavnik Delegacije EU u BiH.

William P. Lewis, vođa tima projekta, naglašava:

„Kada govorimo o pitanju vlasništva nad zemljom, tu su veoma nejasni uvjeti, pogotovo način na koji se regulira industrijsko zemljište. Kada neki investitor dođe u zemlju, on želi jasne uvjete kako se zemljište koristi i ko za njega donosi dozvolu.“

Schieder također podsjeća na projekat „Compact for Growth“ koji je predstavljen krajem svibnja ove godine. Njime je definirano šest ključnih područja u kojima je potrebno poboljšati poslovno okruženje.

„Te bi promjene donijele korist Bosni i Hercegovini, čime bi se nadoknadilo zaostajanje zemlje za svojim susjedima. Potrebno je obnoviti i povjerenje javnosti, jer će se te mjere svakako dugoročno isplatiti“, ističe Schieder.

Europska unija do sada je uložila 25 milijuna eura za podršku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva u BiH. Pored već pomenutih gradova, projekti će se realizirati i u Bihaću, Brčkom, Istočnom Sarajevu, Laktašima, Ljubuškom, Mostaru, Orašju, Banjaluci i Bijeljini.

rse / bih-x

Posted by on 2014-11-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login