Proslava jubileja operske dive Milice Buljubašić

VijećnicaVečeras će , sa početkom u 19.30 sati, u sarajevskoj Vijećnici biti obilježen 80. rođendan operske primadone Milice Buljubašić, u okviru programa naslovljenog “Život za muziku”. Ulaz je slobodan.

Primadona Milica Buljubašić jedna je od najznačajnijih vokalnih umjetnica u muzičkoj historiji Bosne i Hercegovine.

O tome svjedoči njen široki i raznovrsni repertoar – od djela starih majstora do stvaralaštva kompozitora sa područja bivše Jugoslavije, a posebno bosanskohercegovačkih, čija je mnoga i praizvela.

Nastupala je u brojnim operskim produkcijama – kako u Narodnom pozorištu Sarajevo, tako i na gostovanjima širom svijeta (od Bajkala do Pacifika).

Posebno treba spomenuti njeno djelovanje u Deutsche Oper am Rhein, Düsseldorf – jednoj od najvažnijih operskih kuća u svijetu – u kojoj je bila angažovana 14 godina i, uz tekući repertoar, ostvarila čak 26 premijera.

O njenom prekrasnom glasu, besprijekornoj tehnici, neusiljenom, ali upečatljivom scenskom ponašanju i što je za izvedbu najvažnije – ekspresivnosti, osim publike, svjedoka tih nastupa, najbolje govore najpohvalnije riječi kritičara svih podneblja.

Na biografiju naše proslavljene umjetnice podsjetiće neki od autora monografije koja je u pripremi, a potom će biti održan koncert na kome će nastupiti domaći i strani umjetnici čija se karijera na razne načine dotakla sa njenom. Među njima su:

Ilker Arcayürek, tenor
Dunja Simić, sopran
Ana Babić, sopran
Suad Selimović, bariton
Željko R. Andrić, bariton
Dževad Šabanagić, violina
Elvir Solak, gitara
Milivoje Veljić, klavir

Posted by on 2017-09-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login