Prvi korak do novog kolektivnog ugovora u RS

kolektivni ugovorPredstavnici Vlade Republike Srpske, poslodavaca i sindikalci konačno su sjeli za pregovarački sto, kako bi ispregovarali novi Opšti kolektivni ugovor. Na sastanku radne grupe u ponedjeljak nije bilo konkretnih rješenja, ali se očekuje dogovor, iako bi pregovori mogli potrajati i nakon 20. aprila kada prestaje da važi i Opšti, ali i granski kolektivni ugovori.

Prvi sastanak radne grupe za izradu prijedloga teksta novog Opšteg kolektivnog ugovora nije izrodio ništa konkretno, ali je pozitivan signal da se nastavi ranije narušen socijalni dijalog između Vlade, Sindikata i poslodavaca.

˝Ovo je danas prvi pozitivan korak u saradnji socijalnih partnera u Republici Srpskoj. Mi smo danas prošli prvih četiri do pet odredbi vezanih za budući Opšti kolektivni ugovor i očekujemo da ćemo u budućem pregovaranju imati i nekih nerazumijevanja, ali ćemo u dobroj volji nastojati da ispregovaramo i opšti ambijent učinimo pozitivnim u Srpskoj i postignemo dogovor”, pojasnio je direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić.

Poslodavci su ranije tvrdili da je 90 odsto prava radnika iz Kolektivnog ugovora unijeto u zakon, te je ostao samo mali dio prava oko kojih se moraju usaglasiti.

Sa druge strane, Sindikalci traže da se pregovara i o iznosu najniže plate, što su poslodavci ranije odbili, jer tvrde da za to ne postoji zakonski okvir. Ipak, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada nada se pozitivnom ishodu pregovora.

˝Mislim da bi se sada svi zajedno trebali uključiti, i Sindikat i i poslodavci i Vlada, da dođemo do što kvalitetnijih kolektivnih ugovora, jer mislim da Zakon daje dovoljno osnova da se mogu napraviti kvalitetni kolektivni ugovori˝, kaže Belenzada.

Činjenica je i da novi Zakon o radu dopušta poslodavcu da sam uredi radni odnos pravilnikom o radu, ukoliko ne bude postignut dogovor o Opštem i granskim kolektivnim ugovorima. A šta to znači, ranije je pojasnio predsjednik Sindikata prosvjete Dragan Gnjatić.

˝U Zakonu piše da radnik ima pravo na naknadu recimo za rođenje djeteta, ali ne piše kolika je ta naknada, a kolektivni ugovor će regulisati kolika je. Ako nemamo kolektivni ugovor onda će pravilnikom poslodavac moći da uredi i kaže da to je jedna marka˝, pojašnjava Gnjatić

Kako se kasno krenulo sa pregovorima, postoji mogućnost i da dogovor ne bude postignut do 20. aprila kada prestaju da važe svi kolektivni ugovori, a time bi bio prekršen novi Zakon o radu.

Kako ne bi nastao pravni vakum, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić kaže da će tražiti od svojih članova da produže trajanje postojećih kolektivnih ugovora do postizanja dogovora.

˝Mi smo ovde otvorili teme, onda će se te teme spustiti u gransko pregovaranje i ono što bude prihvatljivo svim granama naći će se u Opštem kolektivnom ugovoru˝, kaže Trivić

Novi sastanak predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca predviđen je u petak, 1. aprila, kada će biti razmatrana radna verzija Kolektivnog ugovora.

Posted by on 2016-04-01. Filed under Banja Luka, Derventa, Doboj, Modriča, Pale, Vijesti iz BH gradova, Zvornik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login