Pučišća na Braču na listi 15 najljepših sela u Europi koja treba posjetiti

Pučišća, otok Brač

Pučišća, otok Brač

Pučišća su najveće bračko naselje, nepatvorenih odlika mediterana, čiji bijeli krovovi stvaraju pravi ambijetalni ugođaj.

Smještena na sjevernoj obali otoka Brača, blage klime izvanredno su mjesto za odmor tokom cijele godine.

Mjesto je poznato po kamenoklesarskoj tradiciji, a kamen iz obližnjih kamenoloma ugrađen je u zdanje Bijele kuće u Washingtonu.

Ime Pučišća nastalo je od lat. puteus – zdenac/bunar, što je označavalo izvore sa proslanom, bočatom vodom za napajanje stoke. Duboka uvala u kojoj su se smjestila Pučišća račva se u dvije manje: Pučiški dolac i Stipanska luka.  Današnje naselje karakterističnih kuća sa kamenim krovovima razvilo se uz kaštel Ciprijana Žuvetića i niz drugih kula.

Ovo je naselje naviklo na udare mašklina u škrapu, na neposlušno veslo po buri i na tešku polugu i mlat što cijepaju blokove kamena u pučiškim kamenolomima. Pučišća su i kuće, i crkva i valovi i vjetar i osama. Ona posebna, otočka, teška, fjakasta, preko puta nekog, možda velikog svijeta.

Pučišća su naselje nastalo na kamenu, po kamenu i od kamena. Ovdje je kamen početak i kraj, mjera svih stvari.

Pučišća

Pučišća

U Pučišćima možete uživati kupajući se u kristalno-bistrom moru, u predivnoj uvali, ekološkoj hrani, poznatim Bračkim specijalitetima, Bračkoj janjetini, domaćem vinu, vrhunskom maslinovom ulju… Pučišća su idealno mjesto za odmor daleko od gradskih gužvi i uživanje u preljepoj prirodi.

Ukoliko ste zaljubljenik aktivnog odmora, u Pučišćima, te u neposrednoj blizini samog mjesta idealni su uvjeti za biciklizam, jedrenje na dasci, paragliding, skijanje na moru, ronjenje…

 

Arheološki nalazi kao što je Jupiterov žrtvenik i rimska nadgrobna stela svjedoče o Pučišćima kao malenoj rimskom naselju u Stipanskoj luci.

Pučišća su graditeljski također vrlo zanimljiva. U samom podanku luke nastale su prve građevine stilskog graditeljstva. Međutim sila zakon mijenja. Pritisnuti stalnom opasnošću s mora, umjesto renesansnih zgrada grade se obrambeni kašteli.

Jedinstvo i sklad obrambenih objekata, renesansnih oblika i baroknih zgrada s ambijentima ruralnog, težačkog karaktera daju Pučišćima posebnu draž i kolorit mediteranskoga naselja.

Pučišća su bila i ostala jako kulturno središte Brača. Već 1516. godine u Pučišćima djeluje prva privatna škola na otoku.

Pučišća

Pučišća

Od spomenika civilnog graditeljstva ističe se skladna renesansna zgrada uz kaštil Ciprijan Žuvetić (1467. god.), danas u vlasništvu Zdravka Matjašića. Kaštili su zaštitni znak Pučišća i vrlo zanimljivi kako s historijskog tako i s graditeljskoga stajališta.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Općina Pučišća ima 2.171 stanovnika.

Mjesto Pučišća na Braču nalazi se na listi 15 najljepših sela u Europi koja treba posjetiti, objavio je portal GlobalGrasshopper.

Posted by on 2017-04-10. Filed under Arhitektonski detalji, Magazin, Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login