Pušači nisu dobrodošli na Havaje

 Havaji

Havaji

Vlasti na Havajima su objavile zabranu pušenja na svim plažama, bazenima i autobuskim stanicama, koja na snagu stupa 1. januara 2014. godine.

Vrijeme do 1. januara 2014. godine, kada novi zakon o zabrani pušenja stupa na snagu, bit će iskorišteno za sprovođenje nekoliko kampanja koje za cilj imaju povećanje svijesti o štetnosti pušenja i upoznavanje lokalnog stanovništva i turista sa odredbama novog zakona.

Zabrana pušenja bit će sprovođena uz pomoć spasilaca na plažama, a prekršioci zabrane mogu se suočiti sa kaznom do 100 američkih dolara, navodi Telegraph.co.uk.

U saopćenju iz Turističke organizacije Havaja povodom novih propisa piše da će ove mjere pomoći turistima “da u pravom smislu reči uživaju u predivnoj prirodi bez duhanskog dima”.

Oni se nadaju da će zabrana također zaštiti nepušače od udisanja dima i pasivnog pušenja, kao i smanjenje opušaka koje nesavjesni turisti ostavljaju na plažama i koji komunalnim službama prave dodatni posao.

Prošlog mjeseca sličan prijedlog o zabrani pušenja iznio je i francuski ministar socijalnih pitanja Marisol Turen.

Pušenje u Francuskoj je zabranjeno u zatvorenim prostorima poput barova, restorana 2008. godine, a zabrana bi mogla biti proširena i na otvorena javna mjesta poput plaža, parkova, univerzitetskih kompleksa, u blizini školskih dvorišta i unutar autobuskih stanica.

Nekoliko američkih saveznih država, poput Njujorka i Kalifornije, već su uvele zabrane pušenja na otvorenom prostoru, poput plaža, prenosi B92.

Mjesta na kojima je pušenje u zatvorenom prostoru još dozvoljeno:

Austrija – U određenim restoranima i barovima
Češka Republika – U barovima i restoranima
Rumunija – Postoje specijalni barovi za pušače
Rusija – Pušenje dozvoljeno u barovima i restoranima do jula 2014. godine
Japan – Neki lokalni zakoni zabranjuju pušenje, ali je ono uglavnom dozvoljeno
Sjedinjene Američke Države – Deset država, uključujući Teksas, još dozvoljavaju pušenje u zatvorenim javnim prostorima
Afrika – Nekoliko zemlja, uključujući Kamerun, Malavi i Čad, dozvoljavaju pušenje
Indonezija – Pušenje je zabranjeno u Džakarti i na Baliju, ali je svugdje drugdje dozvoljeno
Kina – Zabrana postoji u zatvorenim prostorima, ali se uglavnom ne primjenjuje.

Posted by on 2013-08-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login