Puštanje čudovišta u jezero Nula. Šta u Vareš donosi testiranje podvodnog rudarenja?

Vareš - jezero Nula

Vareš – jezero Nula

Od aprila 2018. godine u jezeru Nula u Varešu planira se vršiti testiranje prototipa bagera za podvodno rudarenje. Građanima Bosne i Hercegovine, prvenstveno Vareša VAMOS testiranje je predstavljeno kao “EU megaprojekat” koji “Zamrli Vareš vraća u život”. Ali naprotiv…
VAMOS garantuje zagađenje okoliša, a u Varešu se planiraju vršiti mjerenja zagađenja.

Jedini razlog prevoza robota od mjesta proizvodnje u Engleskoj, do Vareša u Bosni i Hercegovini, jeste prikupljanje podataka o efikasnosti stroja i razmjerama zagađenja okoliša pa VAMOS robota na dalekom putu prati i postrojenje za monitoring utjecaja na okoliš.

Kako se radi o sasvim novoj tehnologiji, razmjere utjecaja na okoliš ove alternativne metode rudarenja su krajnja nepoznanica i samim autorima projekta koji reklamiraju mogućnost manjeg utjecaja u odnosu na konvencionalno rudarenje zbog smanjenih vibracija i emisija prašine ali predviđaju zagađenje podzemnih voda, te upozoravaju i na mogućnost izljeva toksičnih hemikalija u vodu, te pokretanja klizišta.

Čak i da se ne dogodi nikakvo prosipanje toksičnih hemikalija, što je teško vjerovatno jer se radi o prototipnom stroju koji bi se podvrgnuo jako velikom pritisku, samo kopanje rude na dnu jezera Nula dovelo bi do oslobađanja pola periodnog sistema elemenata u jezero, što bi imalo katastrofalne posljedice na vodu u jezeru Nula i rijeci Stavnji.

Jezero Nula nije kreirao samo mali potok koji se ulijeva u jezero nego i veliki broj izvora koji su otvoreni usput, duboko je više od 100m i vrlo je važan dio sistema podzemnih voda. Bilo kakvo onečišćenje jezera predstavlja opasnost zagađenja izvora pitke vode oko Vareša.

Kraj života u jezeru Nula?

Jezero Nula redovito se poribljava već dvadeset godina, a ribe su iznimno osjetljive na promjene pH vrijednosti, zamućenje i promjene sastava vode. Izvjesno je da ribe ne bi ni preživjele VAMOS testiranje ili bi naknadno trovale građane Vareša i Breze teškim metalima i hemikalijama.

Kupanje na Nuli

Jezero Nula se od nastanka koristi kao kupalište i bez obzira na table upozorenja ili zabrane roditelja gotovo da nema mlade osobe iz Vareša koja se nije kupala “na Nuli”. U Nuli se plivalo i kad je bila prljava bara na dnu rudnika, a danas je Nula čišća i ljepša nego ikad. Branili mi to ili ne, bila Nula čista ili ne, iskustvo nam govori da će se vareška djeca i u budućnosti kupati u jezeru Nula. VAMOS testiranje imalo bi katastrofalne posljedice na fizikalne i kemijske karakteristike vode, a zatim i na zdravlje građana Vareša.

Odkud Vareš kao partner u “EU megaprojektu”?

VAMOS je Varešanima predstavljen velikim riječima. EU megaprojekat, zaštita okoliša, najsuvremenija oprema rudarenja,…

VAMOS nije projekat Europske Unije, nego projekat evropskih proizvođača bagera koji su aplicirali i dobili sredstva iz Horizon 2020 programa Evropske komisije.

VAMOS nije “najsuvremenija oprema rudarenja” nego samo prototip i najneispitanija oprema rudarenja.

VAMOS u Varešu je suprotnost zaštiti okoliša.

Radi čega da trujemo vodu, ribe i djecu i da li smo miševi za testiranje novih tehnologija?

Predstavnici VAMOS projekta Varešu nisu niti obećavali nikakav boljitak ali bombastičnim naslovima u domaćim medijima o “vraćanju života u zamrli Vareš” i “najsuvremenijim tehnologijama rudarenja”, među Varešanima se stvorio dojam o ponovnom pokretanju rudnika i zapošljavanju, te je VAMOS sasvim pogrešno doživljen kao nešto što je dobro za Vareš.

VAMOS je možda dobra poslovna ideja za proizvođače stroja jer se radi o podvodnom bageru, koji uz pomoć hidrostatskog pritiska izbacuje rudu na površinu vode, voda apsorbuje zvuk i prašinu tako da se očekuje i manji otpor lokalnog stanovništva koje ne vidi šta se dešava pod vodom. Ali VAMOS nije vareška ideja i u Vareš ne donosi ništa dobro.

VAMOS metoda rudarenja u Varešu nije ni moguća iz razloga što je jezero Nula voda sa stalnim tokom koji nije moguće zaustaviti, a bivši rudnik Smreka ne smatra se ni perspektivnim za daljnju eksploataciju.

Realizacijom VAMOS projekta u Varešu bi se prekršila sva opća načela Zakona o vodama FBiH.

Pored 32.000 eura za Fondaciju jedino što bi Vareš dobio od VAMOS projekta jeste da bi poslao poruku da je nekada bio rudarski gigant, a da je sada pogodan za testiranje novih tehnologija i monitoring utjecaja na okoliš i stanovništvo pa bi se slične prilike za Vareš mogle otvoriti i u budućnosti.

Posted by on 2018-03-10. Filed under Vareš, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login