Putin se priprema za posjet Italiji

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira posjetu Italiji, tokom koje će obići svjetsku izložbu “EXPO – 2015” u Milanu, izjavio je Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov.

-Posjeta se priprema – rekao je on, dodajući da će potpuniju informaciju o posjeti Kremlj objaviti kasnije.

-Zaista, predsjednik Putin namjerava da posjeti Italiju, posetit će ruski paviljon na Expou – rekao je on, ne isključujući mogućnost da Putin obiđe i italijanski paviljon na izložbi.

Peskov je rekao da će biti održani “kontakti s italijanskom stranom”, ne navodeći detalje.

Na precizirano pitanje da li će kontakte imati samo s italijanskom stranom ili bi Putin mogao da se sretne i s drugim svjetskim liderima koji posjete Expo, Peskov je odgovorio: “Ne, nije planirano”, navodi RIA Novosti.

TAS S podsjeća da je italijanski premijer Matteo Renzi pozvao Putina na Expo, otvoren 1. maja, tokom susreta “Grupe 20” novembra prošle godine.

AFP navodi da najava Putinove posjete Italiji dolazi u trenutku dok EU i Moskva razmjenjuju optužbe povodom ruske “crne liste” na kojoj su imena 89 Evropljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.
Ruska lista uslijedila je poslije sankcija EU uvedenih Moskvi “zbog aneksije ukrajinskog Krima i navodnog raspirivanja separatističkog konflikta kod bivšeg sovjetskog susjeda”, navodi francuska agencija.

Ruske agencije prenijele su i izjavu šefa italijanske diplomatije Paola Gentilonija u Moskvi da postojeće razlike ne bi trebalo da ometaju razvoj dijaloga između Rusije i Italije.

-Sve razlike koje trenutko postoje ne treba da ometaju razvoj dijaloga i zajednički rad između strana – rekao je Gentiloni, dodajući da želi da naglasak bude na tome koliki doprinos može da da Italija u razvoju i uređenju odnosa između Rusije i EU.

Saopćavajući da se za 16 posto smanjila robna razmjena između Rusije i Italije, italijanski ministar spoljnih poslova rekao je da italijanski biznismeni namjeravaju da nastave da rade i investiraju u Rusiji, prenosi Tanjug.

Također je, kako prenosi RIA Novosti, izrazio nadu da će razlike između Rusije i EU biti prevladane.

Posted by on 2015-06-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login