Putnici sa Costa Concordije traže 528 miliona dolara odštete

Costa Concordia

Costa Concordia

Trideset devet putnika sa nasukalog broda Costa Concordia traže 528 miliona dolara odštete, saopštio je njihov advokat.

Putnici su podnijeli tužbu u Miamiju, u SAD protiv američke kompanije Carnival i njene podružnice Carnival Cruise Lines, vlasnika Concorodije, zahtijevajući odštetu od ukupno 528 miliona dolara.

Sjedište američke kompanije Carnival Cruise Lines je u Miamiju, a filijala Carnival Cruise Lines ima kancelarije u Hollywoodu, na Floridi i Italiji.

U tužbi se napominje da su podnosioci tužbe “pretrpjeli štetu koja je proizašla iz ponašanja oficira i članova posade na brodu Costa Concordija`, koji su pokazali prezir prema ljudskim životima”, navodi se u saopštenju koje je objavio prije dva dana advokat putnika Marc Bern.

On je dodao da je i šest putnika sa broda Costa Concordija 27. januara u Miamiju podnijelo tužbu protiv američke kompanije Carnival i njene filijale Carnival Cruise Lines zahtijevajući 460 miliona dolara za pretrpljenu štetu. Ovoj tužbi priključena je i tužba od 39 putnika, navodi Bern.

Nove optužbe su uglavnom usmjerene protiv kapetana broda Francesca Schettina, koji je optužen da je loše rukovodio akcijom evakuacije, kao i protiv posade zbog nemara.

Brod Concordija nasukao se 13. januara uveče u blizini italijanskog ostrva. Na brodu je bilo 4.229 osoba. U ovoj nesreći poginulo je 32 ljudi, od kojih 15 još nije pronađeno.

Posted by on 2012-02-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login