PYAF: Festival omladinske kulture i aktivizma od 23. do 25. augusta u Jablanici

Festival posvećen omladinskoj kulturi i aktivizmu pod nazivom “PYAF” održavat će se od 23. do 25. augusta u Jablanici pod sloganom “From brave art to activism!”.

Jablanica
Jablanica

Festival će ponuditi niz različitih sadržaja, od crtanja murala, kreativnih radionica, pozorišnih predstava i izložbi do muzičkog programa namijenjenog prvenstveno bh. demo bendovima.

Festival PYAF već drugu godinu organizira Omladinski kulturni centar Urban Art i Omladinski klub Pod istim suncem.

– S ovim festivalom počinje bitka za hrabru umjetnost i aktivizam koja kreće iz Jablanice i širi se, nadamo se, preko cijele BiH. Naš cilj je dati mladima priliku i mogućnost da pokažu što znaju i žele ostvariti u svojoj zemlji, ali i unaprijediti omladinski aktivizam koji nam je itekako potreban. Osim toga, PYAF će ponuditi različite kulturno-umjetničke sadržaje svim zainteresiranim građanima i turistima u Jablanici – poručili su organizatori.

Svi mladi bh. umjetnici do 30 godina starosti, koji se bave crtanjem murala i promocijom omladinskog aktivizma, imali su priliku prijaviti se na sudjelovanje u festivalu, kao i demo bendovi koji imaju minimalno jednu autorsku pjesmu. Izabrani umjetnici će svoje radove predstaviti publici u okviru festivalskog programa.

Osim umjetničko-zabavnog programa na festivalu će biti održane i panel diskusije posvećene unaprjeđenju omladinskog sektora i aktivizma u BiH. Jedan od ciljeva ovog događaja je uvezivanje organizacija civilnog društva s predstavnicima donatorske zajednice, kao i kreiranje novih prijedloga projekata i aktivnosti omladinskog sektora.

Svoje nastupe u revijalnom dijelu programa potvrdili su čuveni bh. reper Edo Maajka i rock bend Zabranjeno Pušenje.

Tako će prve festivalske večeri, u petak, 23. augusta, nastupiti tri demo benda, nakon čega slijedi koncert Zabranjenog Pušenja i DJ After Party.

Druge večeri, 24. augusta, nastupaju dva demo benda, grupa Činčila, Edo Maajka i završni DJ After Party.

Tokom festivala će biti organizirana i besplatna radionica crtanja murala te DJ radionica.

Službeno otvaranje festivala bit će održano u petak, 23. augusta, na platou Muzeja “Bitke za ranjenike” s početkom u 12 sati kada će likovni umjetnici započeti svoju prezentaciju crtanjem murala na temu omladinskog stvaralaštva.

Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Posted by on 2019-08-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login