Radnici ŽRS-a istrajni da štrajkom glađu dođu do isplate dugovanja

Željeznica Republike SrpskePredsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Željeznica Republike Srpske (RS) Zlatko Marin i još devet radnika tog preduzeća stupilo je u štrajk glađu, nakon protestne šetnje u Banjoj Luci na kojoj su izrazili nezadovoljstvo stanjem u tom preduzeću i socijalnim statusom.

Jedan od štrajkača je i radnik Željeznica Zoran Ćućić, koji uvjerava da će istrajati dokraja.

-Odgovorni za naše stanje su gluvi na naše zahtjeve i ne žele da urade bilo šta da bi nam bilo bolje – tvrdi Ćućić.

I Zlatko Marin ističe da su ovaj vid borbe za radnička prava već ranije najavljivali i da očekuje da im se u štrajku glađu pridruže još neki radnici Željeznica RS-a.

U štrajku glađu je već sedam dana radnik Željeznica Čedomir Knežević iz Prijedora, koji kaže da ga je sram i preduzeća i RS da je “dočekao ovako nešto”.

Na protestima koje su organizirali predstavnici šest sindikata u Željeznicama RS-a ponovljeno je da traže isplatu plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštivanje sudskih izvršnih presuda i smjenu generalnog direktora Dragana Savanovića.

Željeznice RS-a osim s gubicima, koji su samo lani izosili oko 30 miliona KM, suočene su i sudskom odlukom da radnicima isplate oko 15 miliona maraka za neizmirene obaveze po osnovu toplog obroka, prijevoza i regresa iz ranijih godina.

U prosjeku po radniku se duguje oko 10.000 KM

Uprava tvrdi da tih sredstava nemaju, a novom sistematizacijom namjerava da smanji broj radnika za oko 300 sa sadašnjih 3.130.

Posted by on 2017-03-17. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login