Rast BDP-a u Sloveniji

Slovenija Ljubljana

Slovenija Ljubljana

Slovenski BDP u prvom kvartalu ove godine povećan je za 0,8 posto u odnosu na zadnji kvartal prošle i za 2,9 posto prema prvom kvartalu lani, objavio je u petak slovenski statistički zavod.

Polovicu rasta generirale su prerađivačke djelatnosti, a jačanju gospodarskih aktivnosti značajno su prdoinijeli i turizam te nastavak  trenda povećanja izvoza. Dodana vrijednost u trgovini povećana je za 3,8 posto u odnosu na lanjsko razdoblje, dok je u graditeljstvu pala  za 1,7 posto, prema prvim procjenama statističkog zavoda.

On navodi da na nastavak oporavka gospodarske aktivnosti i dalje pozitivno utječe vanjska potražnja pa je izvoz povećan za 5,4 posto prema prvom kvartalu lani, pri čemu prednjače proizvođači dijelova za automobilsku industriju te kovinsko prerađivački sektor.

Nakon pada na početku prošle godine, prvi put je porasla i domaća potrošnja i to za 2,6 posto, ali je zabilježen i pad bruto investicija za 0,8 posto.

Konačna (finalna) potrošnja povećana je za 0,2 posto. Pritom je potrošnja domaćinstava porasla za 0,4 posto, uglavnom zbog više od  10-postotnog rasta kupovine trajnih dobara, dok je potrošnja države pala za 0,5 posto.

Posted by on 2015-05-31. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login