Rekordno niska potrošnja vina u Italiji

vinoKonzumiranje vina u Italiji palo je na rekordno nizak nivo zbog ekonomske krize i promjena navika potrošača, navodi se u izvještaju najvećeg udruženja poljoprivrednika u zemlji.

Konzumiranje je opalo za 22 posto u posljednjoj deceniji i trenutno je na najnižem nivou od 19. vijeka. U periodu od 2011. do 2012. godine prodaja je opala za dva posto, navodi se u izvještaju.

Italijani su u 2012. godini popili 22,6 miliona hektolitara vina, u poređenju sa 29 miliona hektolitara u SAD i 30,3 miliona u Francuskoj, prenio je AFP.

Onlajn istraživanje fondacije “Koldireti” pokazalo je da 32 posto anketiranih pije vino samo u specijalnim prilikama, 18 posto čašu ili dvije sedmično, a šest posto nikada ne pije vino.

“Vinski sektor pretrpio je ozbiljan udar usljed krize industrije prehrane i pića u smislu domaće potrošnje, ali je postao lider u segmentu izvoznih proizvoda, pošto se usmjerio na inostranstvo”, navodi “Koldireti”.

Posted by on 2013-04-07. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login