Restauracija Isa-begovog hamama neće biti završena u predviđenom roku

Isa-begov hamam

Isa-begov hamam

Obnova i restauracija najstarijeg gradskog turskog kupatila u Sarajevu Isa-begovog hamama neće biti završena u predviđenom roku zbog objektivnih okolnosti i temeljnog cilja – vraćanja u potpunosti autentičnosti ovog objekta koji se nalazi na Listi nacionalnih spomenika BiH.

Potvrdio je to Agenciji Fena direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović, naglašavajući da su dva osnovna razloga za produžetak trajanja  radova – nepostojanje u BiH originalnog materijala terakote od kojeg treba biti izrađeno 115 zambaka, odnosno ukrasnih ljiljana koji će biti postavljeni uz rub krova na sve tri strane objekta.

Drugi razlog je nemogućnost pronalaska originalne i specifične keramike špansko-maurskog stila čija je proizvodnja u svijetu uglavnom prestala ili je do četiri ili pet puta skuplja u odnosu na kvadrat najskuplje keramike u BiH.

Zajimović podvlači da u Vakufskoj direkciji BiH i Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i dalje insistiraju na korištenju originalnih autentičnih materijala koji su korišteni u vrijeme Austrougarske carevine. To se odnosi i na građenje bez cementa i armature, te korištenje gašenog kreča, cigle u prahu i riječnog granulata i drugih materijala iz tog perioda.

Smatrali smo i mi u Vakufskoj direkciji i zvođači radova da ćemo izradu ukrasnih ljiljana raditi u BiH, međutim, ispostavilo se da takvih materijala koje su koristili tadašnji neimari, kao i ljudi koji mogu izraditi te ljiljane nema u BiH. Oni će stoga morati biti rađeni u Turskoj, što će zahtijevati dodatno vrijeme. Također, i španska keramika će morati biti nabavljena van BiH jer takvih pločica u BiH nema, istaknuo je.

Zbog svih objektivnih okolnosti završetak radova će morati biti prolongiran, ali Zajimović se nada da to neće trajati više od dva do tri mjeseca, iako će važan faktor za projekt predstavljati i vremenski uvjeti.

Dogovorii smo se s projektantom da ćemo, ukoliko ne mognemo nigdje pronaći autentičnu vrstu španske keramike, odabrati neku približnu toj, u dogovoru s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kazao je on.

Ipak, uprkos objektivnim okolnostima ostali radovi na objektu i dalje se realiziraju predviđenom dinamikom. To se prije svega odnosi na enterijer i ugrađivanje stolarije koja je dijelom već ugrađena, dok u pojedinim dijelovima hamama to nije moguće realizirati dok ne budu postavljene pločice.

I namještaj za unutrašnjost objekta je također spreman te čeka na unos i ugradnju.

Zajimović zaključuje da će radovi biti nastavljeni i tokom zime, uakoliko zbog nastalih okolnosti to bude nužno.

“Ovo su objektivne okolnosti koje nismo mogli predvidjeti. Međutim, sve radove koje je moguće realizirati i u zimskim uslovima ćemo i realizirati, a ako ne morat ćemo prolongirati završetak obnove do proljeća, iako nam to nije drago”, podvukao je.

Vakufska direkcija Turske za ovaj je projekt izdvojila oko dva miliona i 600.000 KM.

Objekt Isa-begovog hamama smješten je na 817 kvadratnih metara, a tokom obnove će biti ostavljena izvorna fasada koju je projektovao Josip Vancaš. Hamam će biti pretvoren u hotel koji će raspolagati s 19 soba i dva apartmana. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu, visokog standarda.

Dvorište hamama koje se spaja s dvorištem Careve džamije krasit će veliki dimnjak, nekada korišten za zagrijavanje vode u bazenima hamama. Sada će predstavljati svojevrsni spomenik i neće biti korišten.

Osnivač Sarajeva Isa-beg Ishaković je u toku tridesetogodišnje vladavine Sarajevom sagradio niz veoma lijepih i važnih javnih objekata, kao što su prva džamija – Careva, pored nje i prvo javno gradsko kupatilo, zatim prvi most preko Miljacke te brojne konake, dućane i druge građevine.

Hamam je 1880. godine izgorio te je ponovo sagrađen na osnovu projekta Josipa Vancaša. Građena u orijentalnom stilu, banja je imala parnu i tzv. tursku banju i zasebne banje u bazenima. Odatle naziv “Gazi Isa-begova banja” koja je imala 18 kabina.

Posted by on 2014-11-14. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login