Restauriran tajni bunker Benita Mussolinija

bunker Tajni bunker italijanskog diktatora Benita Mussolinija, koji se nalazio ispod njegove vile u Rimu, restauriran je i otvoren za javnost.

Mussolini, koji se borio zajedno sa nacističkom Njemačkom, zbog straha od napada britanskih zračnih snaga, vinski podrum ispod svoje vile “Torlonia” praktično je pretvorio u ogromno sklonište.

Italijanski diktator je naredio da se u podrumu vile izgradi još jedan sprat gdje bi se, u slučaju potrebe, mogao skloniti zajedno sa porodicom i najbližim vojnim saradnicima.

Osim toga, inžinjerima je naredio da sklonište na dubini od 6,5 metara učine otpornim na moguće hemijske napade.

Zanimljivo je da Mussolini nikada nije koristio ovo sklonište. Pošto je uhapšen 25. jula 1943. godine, više nikada se nije vratio u vilu u Rimu.

Nakon što je u junu 1944. godine i zvanično okončana Mussolinijeva vladavina, vila je pretvorena u sjedište britanskih i američkih generala.

Sklonište je 2006. godine otvoreno za javnost, ali je zatvoreno 2010. godine nakon što je utvrđeno da se unutar njega nalazi previše radon plina.

Nakon toga, uprava Rima je pokrenula akciju restauracije i uklanjanja plina. Prije dva dana, u prisustvu gradonačelnika Ignazia Marina, sklonište svečano otvoreno za javnost.

Sklonište je tokom restauracije zadržalo svoj prvobitni oblik.

U skloništu su izložene fotografije američkih napada na Rim, obavijesti o bombaškim napadima, britanski planovi napada na vilu, karte, gasne maske protiv hemijskih napada i uniforme.

 

Posted by on 2014-10-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login