Ribolov lijek za sumornu stvarnost

Banja Luka, Vrbas, ribolov

Banja Luka, Vrbas, ribolov

Da je ribolov jedan od omiljenih hobija za Banjalučane svih generacija potvrđuje stalni rast članstva Sportsko-ribolovnog društva Banjaluka, koje trenutno broji 1.210 ribolovaca.

Sekretar ovog društva Andrija Žunić kaže da imaju članove svih generacija.

– U našem društvu su svi, od penzionera do osnovaca. Ribolov je jedan od najpopularnijih hobija u našem gradu. Osim želje za dobrim ulovom, mnogi ga vole zbog opuštanja i relaksacije. Na rijeci je uvijek mirno i to se cijeni – istakao je Žunić.

Dugogodišnji strastveni ribolovac Enver Kljunić (62) kaže da je u ovaj hobi zaljubljen još od djetinjstva i da nema boljeg načina za bijeg od surove stvarnosti koja nas je zadesila. Najčešće lovi na Vrbasu, a često je i na Uni, Savi, Sani i jezeru Bočac.

– Ima nas svih generacija. Pecamo uglavnom iz hobija i uživamo u odmoru u prirodi. Nema boljeg odmora nego na obali – priča Kljunić.

Njegova omiljena riba je škobalj, pa se on najčešće i nađe na udici.

– Najčešće lovim škobalja, od kojeg pravim pljeskavice i marinade, kojima počastim porodicu i prijatelje. Uz ribolov sam usavršio i pripremanje fiš paprikaša, pa se često oprobam i na takmičenjima – kaže Kljunić.

Žunić ističe da su na području grada na Vrbasu najbolje lokacije za ribolov Zelenac ispod tvrđave Kastel i Toplice, a ribolovcima preporučuje i lokacije u Laktašima i Klašnicama, gdje najčešće lovi škobalja, mladicu, klena i mrenu.

– Najveću ribu sam upecao na Sani. Riječ je o somu teškom 18 kilograma – kazao je Žunić, navodeći da je ribolov odličan hobi, ali da dobra oprema iziskuje i znatne troškove.

Ribolovci su i najbolji čuvari rijeka, a ove godine u Vrbas je pušteno 400.000 mlađi. Njihovi najveći neprijatelji su lovokradice, koji uništavaju riblji fond.

– Kazne su rigoroznije nego ranije, a imamo i tri čuvara, pa se krivolov u dobroj mjeri suzbija. Imamo svakodnevne intervencije, ali je krivolov zbog oštrih kazni znatno smanjen – pojasnio je koordinator čuvarske službe Marinko Popović.

Kazne

Prema Žunićevim riječima, dozvola za ribolovce košta od 28 do 78 maraka, u zavisnosti od starosne dobi.

On je istakao da se kazne za krivolov kreću i do 900 maraka.

Posted by on 2013-09-28. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login