Rigorozna kontrola na graničnim prijelazima

Bosna i Hercegovina, granicaSindikat Granične policije (SGP) za danas je najavio štrajk koji će početi u 12:00 sati. Najavljeno je to još 24. aprila kada je rečeno da pripadnici SGP stupaju u štrajk ukoliko Predsjedništvo BiH usvoji ovogodišnji budžet u predloženoj formi.

Kako je Prijedlog budžeta institucija BiH za 2012. godinu usvojen, protest bi danas trebao početi, a sat vremena ranije, u prostorijama Granične policije BiH  bit će održana pres-konferencija Štrajkačkog odbora SGP, nakon čega će biti poznato više detalja o najavljenom štrajku, kao i zvanična potvrda o stupanju u štrajk.

Sindikat granične policije BiH drži kako budžet od 950 miliiona konvertibilnih maraka predstavlja tešku povredu radno-statusnih prava njihovih članova, jer predviđa smanjenje plate za 4,5 posto te iznosa namijenjenog toplom obroku.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović predložio je da Predsjedništvo BiH izvrši izmjene i dopune u Nacrtu Zakona o Budžetu institucija među kojima i prijedlog da se Graničnoj policiji osiguraju dodatna sredstva u iznosu od 3,600,000 KM, koja uključuju i sredstva u iznosu od 1,100,000 KM kako bi se osiguralo zadržavanje postojeće osnovice za obračun plaća za 1,678 policijskih službenika do nivoa mlađeg inspektora zaposlenih u Graničnoj policiji BiH, međutim ovaj prijedlog nije usvojen.

Procedura nalaže da u slučaju neusvajanja, budžet biva vraćen Vijeću ministara BiH na doradu, a ukoliko se usvoji, što je ovdje i slučaj, daljom procedurom ide na glasanje u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Potpredsjednik Sindikata Granične policije BiH Svevlad Hofman i sindikalni čelnik Predrag Crnogorac ranije su budžet nazvali Špirićevim (Nikola, ministar finansija i trezora BiH, op. a) nelegalnim nacrtom i izrazili očekivanje da Predsjedništvo BiH neće podržati spomenuti  prijedlog.

Iz sindikata kaži da štrajk ne podrazumijeva obustavu rada , ali tada je najavljeno da oni koji se zadese na granici sa Bosnom i Hercegovinom 30. aprila, nakon 12 sati, bit će temeljno pretreseni, kao i njihova vozila, ukoliko se budu kretali njima.

Najniža plaća policijskog službenika u GPBiH iznosi 642 KM i to je plaća službenika s činom policajca, a koja se obračunava po važećoj osnovici od 498,10 KM i po koeficijentu 1,29.

Posted by on 2012-04-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login