Riješite problem i bićete milijarder

izvori energije Ukoliko biste pronašli ključ za rješavanje globalnih problema sa liste koju je sastavio “Biznis indsajder“, ubrzo biste postali milijarder.

Kako prenosi portal Index.hr, naučnici i inženjeri već su otkrili kako bi se ti problemi mogli savladati, ali još uvijek niko nije uspio da pronađe ključ za njihovo rješavanje. Negdje se radi o izazovima novčane prirode, a negdje o komplikovanim situacijama koje stručnjake muče već decenijama.

1. Bežični izvori energije
Pronalazak načina kako da sve oko sebe učiniti efikasnijim i pretvorite to u izvor energije jedna je od stvari od koje bi mogli da se obogatite. Dugotrajne baterije moraju postati prošlost.

2. Internet u zabačenim dijelovima svijeta
Svi se slažu kako je ovo jedan od prioriteta. Jedan od načina kako se to može postići jako je skup i uključuje postavljanje gomile novih instalacija. Postoje i drugi načini. Projekt “Loon” ima samo jedan cilj, slanje balona s obnovljivom energijom na rub svemira kako bi se napravila internet mreža za udaljene i zabačene dijelove svijeta.

3. Jeftina solarna energija
Smanjenje troška sirove solarne energije može se postići na više načina. Potrebne su nam jeftine fotonaponske ćelije. One istovremeno moraju da budu jako efikasne. U ovom trenutku svi se utrkuju kako bi pronašli način da ujedine ta dva zahtjeva i pokušavaju da pronađu materijale i procese s kojima bi uspjeli da naprave jeftinu i kvalitetnu fotonaponsku ćeliju.

4. Čist ugljenik
Smanjenje emisije ugljen-dioksida neki smatraju važnijim od pronalaska obnovljive energije. Zbog toga bi proizvodnja čistog ugljenika nekome mogla da donese milione.

5. Tableta od koje se zaista može smršati
Ovo bi vjerovatno bio sveti gral modernog društva. 2012. godine naučnici na univerzitetu UCLA uspjeli su da genetski modifikuju mozgove miševa. Miševi su živeli u “hipermetaboličnom” stanju i sagorijevali kalorije bolje od normalnih miševa. Bili su potpuno otporni na debljinu i ostajali mršavi bez obzira na visokokaloričnu prehranu i nedostatak aktivnosti. Uz sve to, imali su normalni krvni pritisak i nisu pokazivali rizik za razvoj srčanih bolesti ili dijabetesa.

6. Jeftina desalinizacija
Nedostatak vode jedan je od glavnih problema današnjice. Postrojenja za desalinizaciju pokazala su se kao previše skupa i neefikasna. Idealna vrsta desalinizacije bila bi ona koja se pokreće solarnom energijom i koristi samo jednu petinu količine struje koja je trenutno potrebna za desalinizaciju.

7. Pravovremeno predviđanje velikih prirodnih katastrofa
Pitanje koje redovno muči svjetsku zajednicu seizmologa jeste hoće li ikada biti moguće predvidjeti zemljotrese. Radi se o kompleksnom problemu. Bez obzira na to što je moguće očitavati seizmički aktivnost, još uvijek niko nikada nije predvidio potres.

8. Jeftiniji međunarodni platni promet
Iako nije riječ o problemu koji direktno pogađa potrošače, naknade koje finansijske institucije naplaćuju za slanje novca u inostranstvo mogle bi da budu manje. Doznake bi takođe bile mnogo jeftinije ukoliko bi bile poslate preko decentralizovane mreže. Ovo je problem koju tehnologije poput bitkoina pokušavaju da riješe.

9. Lozinke koje je nemoguće hakovati
Hakeri su dosad usjpeli da probiju gotovo svaku kompjutersku zaštitu koja postoji. Mora da postoji bolji način da se zaštite lozinke. Inžinjeri trenutno rade na tome. Gugl, na primjer, pokušava da pronađe način da naši satovi ili čak neki dijelovi tijela budu “ključ“ za naš ulazak na mrežu.

10. Smrt
Važi izreka da je smrt jedina izvjesna stvar na svijetu koja se nikako ne može savladati, ali naučnici bar rade na tome da produže životni vijek ljudi koliko god mogu. Američka naučnica Sintija Kenion uspjela je da kroz svoje eksperimente valjkastog crva, koji je po starosti ekvivalentan 80-godišnjem čovjeku, učini da izgleda, ponaša se i funkcioniše kao da je upola mlađi.

Posted by on 2014-04-24. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login