Roditelji iz Konjević-Polja i dalje ispred zgrade OHR-a, još nema rješenja

Konjević- Polje, protesti, OHRUprkos niskim temperaturama i snježnim padavinama roditelji djece iz Konjević-Polja i noćas su ostali ispred zgrade OHR-a u Sarajevu prespavavši pod šatorima.

“Ni nakon 52 dana naših protesta i boravka pod šatorima ispred OHR-a te sastanaka  nismo blizu rješenja. Noć je bila jako hladna. Djeca su prespavala u hostelu u blizini. Ali mi ne odustajemo, jer nemamo drugih opcija” – rekao je jutros Feni jedan od rodtelja Muhizin Omerović.

Najavio je da će se roditelji danas sastati s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i razgovarati o  problemu nastave za bošnjačku djecu u Konjević-Polju.

Od 2. septembra učenici bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Posljednjih nekoliko dana kao moguća rješenja  za povratak djece u školske klupe pominjani su upis  u sarajevske škole ili eventualni dogovor s resornim ministarstvom u Vladi RS-a.

Zastupnik roditelja bošnjačkih učenika iz Konjević- Polja Nedim Ademović izrazio je jučer zadovoljstvo sastankom članova Školskog odbora Osnovne škole “Petar Kočić” gdje su pripremljene odluke o izmjenama internih akata škole, a koje imaju za cilj da se sve odluke donose konsenzusom članova odbora i bez nametanja.

Rekao je da se sada čeka imenovanje Školskog odbora u novom sastavu, gdje i predstavnici roditelja treba da dostave svoje prijedloge za imenovanja.

Jedna od mogućnosti je da djeca krenu u školu u Sarajevu, a druga je da se osigura prostor u Konjević-Polju koji će biti izmješteno odjeljenje za bošnjačku djecu Konjević-Polja, a nastavnici bi dolazili iz Sarajeva, o čemu će konačnu odluku donijeti roditelji.

Posted by on 2013-11-26. Filed under Bratunac, Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login