Roger Waters apelovao na Madonnu da ne nastupi na Eurosongu

Slavni muzičar Roger Waters, jedan od osnivača Pink Floyda, apelovao je danas na Madonnu da otkaže svoj nastup na finalu takmičenja za Pjesmu Evrovizije u Tel Avivu 18.maja, tvrdeći da to “normalizuje okupaciju, apartheid, etničko čišćenje, zatvaranje djece, ubijanje nenaoružanih demonstranata“.

Roger Waters
Roger Waters

Planirano je da Madonna nastupi u finalnoj noći takmičenja narednog mjeseca ali njen nastup nisu još zvanično potvrdili organizatori, navode izraelski mediji.

„Mene rutinski optužuju da sam antisemita. Ta optužba se može koristiti kao dimna zavjesa da skrene pažnju i dikredituje one koji bacaju svjetlo na zločine Izraela protiv čovječnosti“, napisao je Waters u otvorenom pismu objavljenom u britanskom The Guardian.

On je kazao da podržava “borbu za ljudska prava za sve ugnjetene ljude“.

Waters, bivši basista kultnog Pink Floyda, već dugo podržava palestinski cilj i izazvao je gnjev Izraelaca zbog poziva na kulturni bojkot jevrejske države.

On je također poznat po tome što kritikuje umjetnike koji namjeravaju da nastupe u Izraelu u sklopu međunarodnog pokreta bojkota, odustajanje od investiranja i sankcija, a koji poziva muzičare da se klone Izraela. To pristalice pokreta smatraju načinom da se izvrši pritisak na Izrael da izmijeni odnos prema Palestincima.

U septembru prošle godine je 140 umjetnika, uključujući Watersa, pozvalo na bojkot Eurosonga.

Posted by on 2019-04-18. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login