Roger Waters: Ponovno okupljanje Pink Floyda ne dolazi u obzir

Roger Waters

Roger Waters

Roger Waters (71) nekadšnji basista, vokal, kompozitor i tekstopisac Pink Floyda te većinski autor kultnog albuma The Wall, objavljenog 1979., ponovo je odbacio svaku mogućnost ponovnog okupljanja jednog od najvećih bendova svih vremena.

“Ponovno okupljanje ne dolazi u obzir… Život postaje sve kraći i kraći kako mu se primiče kraj, pa vrijeme postaje sve dragocjenije i, prema mom mišljenju, treba ga potpuno posvetiti stvarima koje želiš da radiš. Ne možete gledati unazad”, izjavio je Waters za magazin Times.

Waters je grupu napustio 1985.  nakon čega je dugo bio u svađi sa ostalim članovima benda, boreći se između ostalog i za prava na korištenja imena grupe. Ipak, 2005. godine bend se, na oduševljenje svojih brojnih fanova širom svijeta, ponovo okupio na humanitarnom koncertu LIVE 8. Ali, ispostaviće se kasnije, da je to ujedno bio i posljednji nastup originalne postave, obzirom da je klavijaturista grupe, Richard Wright preminuo 2008. od posljedica raka. Upravo njemu su David Gilmour i Nick Mason posvetili posljednji studijski album “The Endless River”, koji je sačinjen od neobjavljenih materijala sa zajedničkih svirki prilikom pripreme albuma “The Division Bell” objavljenog 1993. Album je bio jedan od najočekivanijih tokom prošle godine i imao je zapažen uspjeh, posebno u Velikoj Britaniji.

Roger Waters

Roger Waters

Međutim, odmah nakon objavljivanja Waters je demantovao navodne špekulacije da je imao udjela u snimanju materijala te da se vraća u bend. Priču je konačno zatvorio i David Gilmour rekavši kako  Pink Floyd nema više šta za snimiti i da je ‘to nažalost sve’.

Nick Mason, bubnjar benda i jedini član koji je svirao na svim albumima ove legendarne grupe još uvijek gaji nadu da bi se bend mogao okupiti. “Živim u nadi” izjavio je Mason. “Ako se opet desi neki Live 8, možda će se i ostali okupiti oko te ideje. Ili, ako nas neki lideri pozovu i kažu ‘trebamo hrpu umjetnika da izvedu stotine nastupa kako bismo na neki način izmjenili sliku globalnog svijeta ili pomogli da svijetom zavlada mir…. Nikad ne reci nikad”, rekao je Mason

Međutim, i tada to ne bi bio onaj stari Floyd jer, pored Wrighta, među živima više nije ni prvi pjevač ovog benda Syd Barret, koji je preminuo 2006.

Roger Waters se posebno okomio na čelnike muzičke industrije nazivajući ih ‘nitkovima i lopovima’

“Osjećam se izuzetno privilegovanim zbog toga što sam rođen 1943. a ne 1983. godine, što sam bio tu kad je muzički biznis još postojao, kad se puč, koji je izvela Silicijumska dolina, još nije dogodio, pa se tada još moglo zarađivati za život od pisanja i snimanja pjesama i njihovog izvođenja pred publikom”, rekao je Waters.

Prema njegovim riječima, “tada se ova galerija nitkova i lopova još nije ubacila između ljudi sa kreativnim aspiracijama i njihove potencijalne publike i pokrala svaki j***beni cent koji je iko ikada napravio”.

Waters trenutno radi na reizdanju, remiksu svog solo albuma “Amused to Death”, objavljenog 1992.

Posted by on 2015-05-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login