Roman Selvedina Avdića među najboljim knjigama u 2014.godini

Sedam strahova

Sedam strahova

Britanski novinar i književni kritičar Nicholas Lezard za “Guardian” je sačinio listu najboljih knjiga u 2014. godini te u najbolja džepna izdanja u 2014. svrstao i knjigu “Sedam strahova” bosanskohercegovačkog književnika Selvedina Avdića, saopćila je izdavačka kuća Vrijeme.

” ‘Sedam strahova’ Selvedina Avdića je vjerovatno najčudnija i najjezivija knjiga koju sam pročitao ove godine. To je pogled sa strane na bosanski rat, s podjelama zemlje koje se ogledaju u podjelama života: između ludila i razuma, stvarnog i natprirodnog, prisutnosti i odsutnosti, govora i tišine “, piše Lezard.

Osim romana “Sedam strahova” na listi su i “The Absent Therapist” (Will Eaves) i “Butcher’s Crossing” (John E Williams).

“Guardian” je o romanu Sedam strahova Selvedina Avdića pisao u februaru ove godine.

Lezard je tada napisao kako je nekada jedini način da se nešto užasno opiše tako što će se o tome pisati na prikriven način:

U “Sedam strahova” gledamo bosanski rat iz ranih i sredine 90-ih krajičkom oka, poput duha koji prolazi između dva svijeta. Ovu metaforu pažljivo biram jer su u ovoj knjizi dva svijeta često u kontrastu, ako ne i u sukobu: živi i mrtvi, vrijeme prije nego što žena napusti muškarca i poslije, prijeratni i postratni svijet, duhovni i ljudski svijet, ludilo i razumnost, san i java, musliman i kršćanin, musliman i ateist.

Avdićevu knjigu na egleskom jeziku objavio je Istros Books iz Londona a na bosanskom jeziku je objavljena u ediciji Nova osjećajnost Izdavačke kuće Vrijeme.

Posted by on 2014-12-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login