Rudari proveli noć u jami rudnika Đurđevik

Đurđevik, rudnik

Đurđevik, rudnik

Rudari Rudnika mrkog uglja Đurđevik proveli su noć zabarikadirani u jami na koti 106, na oko 250 metara ispod zemlje, javila je agencija Anadolija.

Između 60 i 100 rudara, podsjetimo, zabarikadiralo se u jami rudnika Đurđevik, odbijajući da izađu i tražeći smjenu aktuelnog rukovodstva tog rudnika zbog lošeg poslovanja, povećanje primanja, obustavu zapošljavanja u neproizvodni sektor i drugo.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine Sinan Husić, potvrdio je da su rudari već 20 sati u rudarskoj jami, te da situacija postaje dramatična.
Odbili ponuđena tri od četiri zahtjeva

On je kazao da je u koordinaciji svih faktora odlučivanja u FBiH rudarima sinoć kasno bilo ponuđeno izvršenje tri, od četiri zahtjeva. No, rudari, čije nezadovoljstvo se godinama gomila, i to su odbili.
Bilo je ponuđeno, kako je objasnio Husić, da Nadzorni odbor RMU Đurđevik suspendira svoju raniju odluku o imenovanju Asima Aljića za sekretara društva, što je bio prvi zahtjev rudara. Također, ponuđeno je da se urade konkretne aktivnosti na donošenju Pravilnika o radu i platama, kao i prijelazno rješenje kojim bi se u ovom trenutku na povoljni način po rudare definirale plaće, kao i da Elektroprivreda BiH razmatra zahtjeve za upošljavanje radnika u proizvodnju. No, nepovjerljivi rudari su odbili takav zahtjev, insistirajući na smjenama.

”Meni je najviše žao tih ljudi koji su pod zemljom, svi drugi neka se pomuće oko rješavanja ovog problem. Nadamo se da ćemo danas naći ispravno rješenje”, rekao je Husić.

Direktor RMU Đurđevik Zijad Rahimić koji je jučer tokom dana i sinoć pokušavao riješiti ovaj problem tvrdi da se u lepezi zahtjeva rudara, navodno, ne nalazi nijedno radničko pravo koje je zagarantirano kolektivnim ugovorom, a koje je eventualno narušeno.

Zahtjevi rudara, kaže on, u vezi su s imenovanjem sekretara društva Asima Aljića, koji je došao iz Općine Živinice.

“Onda se to sve vezuje za priču da u rudniku Đurđevik i da nedostaje proizvodnih radnika, što je de facto tačno i na tom problemu radimo sa Upravom društva. Ali, sve se desilo brzo i iznenada. Mi smo obavili razgovore sa Sindikalnom organizacijom rudnika Đurđevik i ti zahtjevi su jutros (ponedjeljak) bili dostavljeni, i trebali su da se rješavaju do 10. ovoga mjeseca”, pojasnio je Rahimić.

U međuvremenu u jamu je sišla i druga smjena, a potom i treća smjena rudnika, a Rahimić ističe kako se zahtjevi radnika samo proširuju.

On je ispričao da su rudari tražili da u jamu siđu i članovi Nadzornog i Upravnog odbora. No, po njihovom dolasku rudari su, veli, sa njima odbili razgovarati. Istina, Rahimić je propustio reći da su rudari konkretno tražili da spomenuti u jamu siđu s ostavkama.

Izričito su zahtijevali i da se van snage stavi odluka od petka, to jeste imenovanje Asima Aljića za sekretara društva.

“Mi smo u kontaktu sa Upravom vladajućeg društva, Elektroprivrede BiH. Svi zahtjevi su rješivi, ali ambijent koji je stvoren u jami, teško je objašnjiv. Radnička prava nisu ugrožena, plate se redovno isplaćuju. Topli obrok je u visini od 15 KM po dnevnici, regres je isplaćen skoro u cijelosti”, naglasio je Rahimić u razgovoru za agenciju Anadolija.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić tvrdi kako se danas i politika poigrala sa rudarima RMU Đurđevik. On je izrazio mišljenje kako su sve strane imale vremena da završe određene aktivnosti, te da do ovakve situacije ne dođe.

“Danas imamo proširene zahtjeve RMU Đurđevik, a onaj pod rednim brojem jedan je da Nadzorni odbor stavi van snage odluku o izboru imenovanja sekretara društva, te zahtjev dva, što je smjena Uprave ZD RMU Đurđevik. U ime granskog sindikata, po novim zahtjevima, ne želim davati nikakve ocjene. Sutra ćemo na vanrednoj sjednici Predsjedništva Samostalnog sindikata analizirati nove zahtjeve”, rekao je Husić, dodavši da svi trebaju uložiti dodatni napor i pokušati “završiti ovu priču”.

Iako je najvažnije da rudari izađu iz jame, stanovišta je Husić, oni ipak odbijaju to napraviti dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

”Ova situacija treba biti rješavana za pregovaračkim stolom, a ne u jami”, odlučan je bio Husić.

Situacija je veoma kompleksna i ko god misli da je izlazak iz nje lak, vara se, mišljenja je predsjednik Sindikalnog odbora RMU Đurđevik Said Muhić. Rudari imaju eksplicitne zahtjeve, iza kojih ne stoji radnički sindikat.
“Ovdje se radi o samoorganizovanim radnicima prve smjene, koji nisu htjeli izaći. Druga im se pridružila, pa treća, već je pola jedan noću, očekujemo da ujutro dođe i četvrta smjena. Kada se i ona pridruži, to je faktički kompletna jama”, kazao je za agenciju Anadolija oko jedan sat iza ponoći Muhić.

Nadležni moraju pronaći rješenje za ovu situaciju, istakao je Muhić, dodavši kako se i on stavio na raspolaganje pri rješavanju ovog problema.

Prema Kolektivnom ugovoru, štrajk se mora najaviti najmanje deset dana ranije. Na sjednici 29. avgusta donijeta je odluka o štrajku, te je proslijeđena Upravi i Nadzornom odboru. U odluci se navodi da ukoliko do 11. septembra ne bude povučena odluka o imenovanju sekretara društva, 12. septemrba rudari stupaju u štrajk.

“Direktor je dva puta silazio u jamu, Uprava kompletna jednom, Nadzorni odbor drugi put, ali oni nisu imali priliku ni riječi da progovore, bili su izgurani napolje. Ja sam pokušao da ih ubijedim, ali nisam naišao na razumijevanje. Pokušavam četvrti put da siđem u jamu i da pronađemo najbolje rješenje. Da makar izađu u ovaj dio proizvodnje, jer po Zakonu je zabranjen štrajk u objektima gdje se odvija tehnološki proces”, upozorio je Muhić, te dodao:

“Ovo rješenje ne ide nikome u prilog. Najmanje rudniku Đurđevik, ne ide našoj lokalnoj zajednici, Općini Živinice, sindikatu, radnicima. Apsolutno nikome”, odlučan je Muhić.

Kako uprava, tako i predstavnici sindikata, tvrde da je najbolje rješenje da rudari izađu iz jame, te razgovaraju o rješenju problema za pregovaračkim stolom. No, rudari to i dalje izričito odbijaju.

Radnički sindikat Rudnika mrkog uglja Đurđevik održao je 23. augusta proteste upozorenja rudara u ZD RMU Đurđevik ispred upravne zgrade rudnika. Predsjednik Sindikalnog odbora Said Muhić izjavio je tada da se jedan od zahtjeva odnosi na usklađivanje plaća proizvodnih radnika (u nivou KV radnika u proizvodnom procesu) s prosjekom plaće rudnika, odnosno da minimalna osnovna plata KV radnika iznosi 910 KM, a da isplata plate po tom kriteriju otpočne od augusta ove godine.

Posted by on 2013-09-03. Filed under Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Živinice. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login