Rumunija od danas prvi put predsjedava Evropskom unijom

Rumunija, EU

Rumunija, EU

Rumunija je od danas prvi put i zvanično predsjedavajuća članica Evropske unije, odnosno, predsjedavajuća Evropskog vijeća.

U polugodišnjem mandatu Rumunija će tokom predsjedavanja na dnevnom redu Evropske unije imati teška pitanja izlaska Velike Britanije iz EU-a, nastavak integracijskog procesa za zemlje zapadnog Balkana, te održavanje izbora za Evropski parlament.
Očekuje se da Rumunija intenzivira i rad Unije na temama poput migracija, reforme poljoprivredne politike i odbrane.

Premijerka Rumunije Viorica Dancila najavila je da će raditi na izgradnji Evrope koja je globalni faktor i unutar koje su sve članice uzajamno naslonjene jedna na drugu i dijele iste vrijednosti, prenosi Al Jazeera Balkans.

Tokom rumunskog predsjedavanja Evropskom unijom dogodiće se “Brexit” i evropski parlamentarni izbori.

Velika Britanija će zaključno s 29. martom napustiti Evropsku uniju i to u skladu s procedurom koja je započeta prije dvije godine.

Drugi izazov za Rumuniju biće održavanje izbora za Evropski parlament koji su najavljeni za period od 23. do 26. maja, a pravo glasa imaće oko 400 miliona birača.

Rumunija će polugodišnji mandat predsjedatelja Evropske unije predati Finskoj.

Posted by on 2019-01-01. Filed under EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login