Rusija se proširila za 50.000 kvadratnih kilometara

Ohotsko more

Ohotsko more

Površina Rusije se u subotu povećala za oko 50.000 kvadratnih kilometara objavom vladinog dekreta kojim se proširuje ruska kontinentalna ploča u Ohotskom moru, na ruskom krajnjem istoku, prema arbitraži Ujedinjenih naroda.

Dokument od 15. augusta je objavljen tokom posjeta premijera Dmitrija Medvedeva Kurliskim otocima, o kojima spore s Japanom, u jugoistočnom Ohotskom moru, što je razbjesnilo Tokio.

Tu odluku, koja stiže u vrijeme nakon što je Moskva tražila suverenitet nad ogromnim dijelom Arktika, potvrdilo je prošle godine povjerenstvo UN-a zaduženo za određivanje granica kontinentalne ploče, tvrdi ruski šef vlade.

“To znači da možemo širiti našu kontinentalnu ploču gdje se nalaze obilni izvori sirovina i energetska nalazišta”, naglasio je Medvedev, prenose ruske agencije.

“Naša kontinentalna ploča se povećala za 50.000 kvadratnih kilometara”, dodao je.

Pravo mora trenutno određuje isključivo gospodarsko područje jedne zemlje na 200 morskih milja (oko 370 km) od njene obale i daje joj suverenitet u tom području za iskorištavanje izvora. Iznad toga vode se pravno smatraju međunarodnima.

Rusija je početkom augusta u Ujedinjenim narodima zatražila suverenitet nad više od milion kvadratnih kilometara na Arktiku, koji posjeduje velike količine ugljikovodika, nudeći nove dokaze gotovo 15 godina nakon odbacivanja prvog zahtjeva.

Za tu nenastanjenu regiju koja je bogata naftom i plinom, godinama se bore Rusija, Sjedinjenje Države, Kanada, Norveška i Danska.

U svom zahtjevu komisiji UN-a, Moskva je istaknula da bi trebala imati suverenitet nad dodatnih 1,2 miliona kvadratnih kilometara na Arktiku i predala nove argumente.

Posted by on 2015-08-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login