š Pariz: Od prvog januara zabranjena vatra u kaminu

kamin

kamin

Francuske vlasti odlučile su da smanje zagađenje vazduha u Parizu i okolini, tako što će od 1. januara biti zabranjeno loženje kamina.

“Širenje sitnih čestica iz dima kamina za svega nekoliko sati isto je kao i širenje iz izduvnih gasova automobila koji putuje na stotine kilometara”, izjavio je gradski zvaničnik za životnu sredinu Žilijen Asun.

Po njegovim riječima, na području Pariza i periferije postoji 100.000 kamina koji sa 25 odsto učestvuju u zagađenju vazduha sitnim česticama, odnosno zagađuju skoro koliko i automobili.

S tim se nije složio predsednik organizacije “Šume u Francuskoj” Loran Denormandi koji smatra da vatra iz kamina učestvuje u zagađenju vazduha česticama sa samo pet odsto, vozila sa 40 odsto.

Odluka pariških vlasti će uticati na nekoliko profesija među kojima su i odžačari.

“Ta vatra se loži nekoliko puta godišnje, za praznike. Parižani se sigurno ne griju vatrom iz kamina”, rekao je predstavnik udruženja odžačara Pariza Tijeri.

Posted by on 2014-12-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login