SAD pozdravljaju najavu ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu

Zemaljski muzej, BiH,Misija Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, uključujući Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID), upućuje čestitke institucijama vlasti u BiH na koracima poduzetim ka ponovnom otvaranja Zemaljskog muzeja BiH, te traži brzo pronalaženje rješenja za preostale prepreke za otvaranje vodeće kulturne institucije BiH.

Iz ambasade navode da su građani BiH s pravom ponosni na svoju bogatu historiju i kulturu, koja zaslužuje da bude podijeljena sa građanima BiH i ostatkom svijeta.

Podsjećaju da Sarajevo ove godine obilježava ponovno otvaranje Vijećnice, stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata, te da je domaćin svjetskih izložbi i Sarajevo Film Festivala.

Iz Ambasade SAD-a u današnjem saopćenju su kazali da potiču vlasti da reagiraju i, prije nego što se ti značajni događaji dese, ponovno otvore Zemaljski muzej BiH, te da ga nikada ponovo ne zatvore.

“Ovakva situacija je nedopustiva u slobodnom društvu”, rekao je direktor misije USAID-a David Bart.

Akcentirao je da je dužnost izabranih vlasti da štite svoje institucije kulture, te da niko nema pravo da ih drži zatvorene i uskraćuje ljudima pravo na njihovu baštinu.

Bart je dodao da je ”USAID predan da pruži podršku Zemaljskom muzeju BiH”.

Naglašeno je da građani BiH, i cijelog svijeta, zaslužuju priliku da ponovo uživaju u blagu Zemaljskog muzeja, blagu poput sarajevske Hagade, iluminiranog sefardskog rukopisa iz 14. vijeka čija vrijednost je procijenjena na 700 miliona dolara, biblioteke od 250.000 svezaka, opsežnu kolekciju narodnih nošnji, poznatu entomološku kolekciju, i jedinstvenu kolekciju neolitičke keramike pronađene u međunarodno poznatom nalazištu u Butmiru.

Posted by on 2014-04-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login