Sajam knjige u Beču, 100.000 gratis romana za građane

Beč

Beč

Književnost i čitanje dominiraju u bečkom kalendaru kulturnih dešavanja za mjesec novembar.

U toku je “29. Lesofantenfest”, najveći austrijski festival čitanja za djecu u organizaciji Gradskih biblioteka u Beču.

Od 5. do 21. novembra bit će organizovano skoro 90 programa kojima se djeca do dvanaest godina žele motivisati da čitaju i zavole čitanje.

Čitanje je na brojnim programima kombinovano s muzikom, plesom, lutkarskim pozorištem ili kinom.

Bečko udruženje za kulturu “Alte Schmiede” od 7. do 9. novembra organizuje festival “Književnost u jesen” koji je ove godine posvećen nordijskoj književnosti.

Najveća književna manifestacija u novembru je međunarodni sajam knjiga “Buch Wien” od 13. do 16. novembra na kojem će se predstaviti više od 300 izlagača i 300 autora.

U fokusu ovog sajma je svake godine književnost jugoistočne Evrope i podunavskih zemalja u sklopu programa “Donaulounge”.

U oblasti stručne literature centralne teme su “200 godina Bečkog kongresa” i Prvi svjetski rat, a vodeći žanr ovogodišnjeg sajma je kriminalni roman.

Paralelno sa sajmom se održava i “Sedmica čitanja” (Lesefestwoche). Velika akcija “Jedan grad, jedna knjiga” (Eine Stadt. Ein Buch) u sklopu koje se u bečkim knjižarama podijeli 100.000 besplatnih knjiga održava se 24. novembra.

Roman koji će ove jeseni Bečlije dobiti na poklon je “Zajedno, to je sve” francuske književnice Anne Gavalde, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.

Posted by on 2014-11-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login