Šampinjoni pomažu u jačanju imuniteta

Šampinjoni

Šampinjoni

Šampinjoni se ubrajaju među najpopularnije gljive diljem svijeta, a lako su nabavljive tokom cijele godine. Vjerovatno niste ni znali da, osim što su izuzetno ukusne, te se mogu jesti same ili kao dodatak brojnim jelima, gljive imaju i brojne zdravstvene dobrobiti.

One su naime sjajan izvor B vitamina, koji ima važnu ulogu u živčanom sistemu. Uz to su dobar izvor minerala, kao što je kalij, koji pomaže u održavanju normalne ravnoteže između tekućina i minerala u tijelu, što pak pomaže u kontroli krvnog tlaka.

Gljive također pomažu u jačanju imuniteta, jer tijelo opskrbljuju s puno ergotionina (prirodnim aminokiselinama), prirodno nastalog antioksidansa koji pomaže stanicama našeg tijela, a koje moramo održavati jakima, kako bi i sami ostali zdravi i ne bi oboljeli od brojnih fatalnih bolesti.

Gljive su i jedini izvor D vitamina u odijelu prodavaonice s poljoprivrednim namirnicama, a pružaju dovoljno hranjivih tvari kao i druge namirnice iz tog dijela, ali i kao neke vrste mesa, grahorica i žitarice.

Gljive su, uz to, niskokalorične, ne sadrže masti ni kolesterol, te imaju jako malo natrija, dok istodobno pružaju nekoliko hranjivih sastojaka koje se obično mogu naći tek u mesnim proizvodima ili žitaricama.

Posted by on 2014-11-12. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login