Sarajevo Film festival dobitnik plakete za razvoj kinematografije u BiH

Sarajevo Film FestivalIzložbom umjetničke fotografije ”Trenutak stvarnosti” i dodjelom plakete za doprinos razvoju filmske umjetnosti u BiH, u Istočnom Sarajevu je otvoren 9. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”.

Plaketa “Filmska klapa za razvoj kinematografije u BiH” ove godine dodijeljena je Sarajevo Film Festivalu, za doprinos u razvoju filmske umjetnosti BiH, afirmaciji domaćeg filmskog stvaralaštva i stvaralaštva na području bivše Jugoslavije. Dodjelom plakete započeta je saradnja između ta dva festivala.

U obrazloženju nagrade navodi se da “s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope, kroz obrazovnu i networking platformu za mlade filmske autore, SFF omogućava da talenti i budući projekti iz BiH i regije dospiju u međunarodni centar pažnje, čime se stvara čvrsta platforma za razvoj kinematografije u BiH i regionu.”

Izložbа umjetničke fotografije “Trenutak stvarnosti” predstavlja umjetnički opus autora Rajka Paštara. Dosad je sudjelovao na više od 150 izložbi i osvojio brojne nagrade od kojih je najznačajnija Prva nagrada na Šestoaprilskom salonu umjetničke fotografije u Sarajevu 1984. godine. Dosad je imao tri samostalne izložbe. Temа izložbe “Veličаnstvenost životnog trenutkа” umjetniku je dаla velike mogućnosti dа predstаvi trenutаk stvаrnosti kroz svoj umjetnički objektiv u tri ciklusa.

Plaketa “Filmska klapa” dodijeljena je Predragu Kovaču načelniku Opštine Istočna Ilidža za dosadašnju pomoć u realizaciji Festivala i drugih kulturnih manifestacija u Istočnom Sarajevu. Opština Istočna Ilidža je svih devet godina podržavala i finansijski pomagala Festival.

Zvanični takmičarski program Festivala otvorio je dokumentarni film “U mraku”, reditelja Gorana Stankovića koji je magistrirao filmsku režiju na Američkom filmskom institutu u Los Anđelesu.

Dokumentarni film “U mraku” govori o rudarima u Srbiji, a svjetsku premijeru imao je na Festivalu IDFA 2014. u Amsterdamu. U takmičarskom programu, na otvaranju Festivala, premijerno je prikazan i kratki igrani film reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića “Đurđevak crveni”, koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Rusiji, gdje je i nagrađen.

Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” trajat će do 12. novembra, bit će prikazano 75 filmova iz 27 država svijeta od čega u takmičarskom programu 55 filmova u devet selekcija. U pratećem programu Festivala, između ostalog, bit će organizirana radionica animiranog filma “Duša čovjeka”, DokMasterKlas, izložba umjetničke fotografije, edukativne i specijalne projekcije….

Posted by on 2015-11-08. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login