Sarajevo: Sastanak posvećen podršci svjedocima u BiH

Sarajevo

Sarajevo

Članice Mreže NVO za podršku svjedocima sastat će se danas u Sarajevu s predstavnicima formiranih odsjeka za podršku svjedocima iz cijele Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Fondacije lokalne demokratije.

Sastanak se organizuje radi međusobnog upoznavanja rada odsjeka za podršku svjedocima i načinima funkcionisanja Mreže, te razvijanja dijaloga o modalitetima buduće saradnje. Cilj je unapređenje statusa žena žrtava silovanja i torture prilikom svjedočenja, a istovremeno i jačanje uspostavljanja međusobnog partnerstva, ali i partnerstva sa institucijama.

Mrežu za podršku svjedocima čini 19 nevladinih organizacija, koje okupljaju i pružaju različite oblike podrške i pomoći ženama žrtvama rata sa područja Bosne i Hercegovine.

U okviru formirane mreže, članice zajedničkim djelovanjem i međusobnom koordinacijom pružaju psihološku i pravnu pomoć svjedokinjama u predmetima ratnih zločina prije, tokom i nakon suđenja.

Projekt se realizuje uz finansijsku podršku Programa Matra – Ambasade Kraljevine Holandije.

Posted by on 2014-09-25. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login