Sarajevo: U Općoj bolnici akcija besplatne kontrole šećera u krvi

Sarajevo, Opća bolnica

Sarajevo, Opća bolnica

U povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu u srijedu će biti održana akcija besplatnog pregleda pacijenata.

Uposlenici Odjeljenja za internu medicinu Opće bolnice vršit će, toga dana od 9.00 do 12.00 sati, kontrolu šećera u krvi. Uz pregled, pacijenti će dobiti i korisne savjete o toj bolesti.

Istoga dana, prof. dr. Amra Macić-Džanković i prim. dr. Dragan Stevanović održat će predavanje o temi “Dijabetes u trudnoći”, za uposlenike bolnice.

Dijabetes je stanje u kojem tijelo ima problema s kontroliranjem nivoa glukoze (šećera) u krvi. Javlja se kad tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili proizvedeni inzulin ne djeluje kako treba. To dovodi do povećanog nivoa glukoze u krvi i dijabetesa. Postoji više tipova dijabetesa od kojih su najbrojniji dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2 i gestacijski (trudnički) dijabetes.

Neki od simptoma uobičajenih za sve tipove dijabetesa su umor, povećana žeđ, često mokrenje, glavobolje, grčevi u nogama, povećana glad.

“Ako se ne liječi, dijabetes može imati ozbiljne posljedice, zato ako uočite neke od ovih simptoma treba da se obratite ljekaru. Uz adekvatnu kontrolu šećerne bolesti može se živjeti zdrav, aktivan i dug život”, poručuju stručnjaci.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra, a šira javnost nastoji se upozoriti da je vrlo važno otkriti dijabetes na vrijeme.

Posted by on 2013-11-12. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login