Sat vjeronauka i u džamiji i u crkvi

tourists Mostar

Mostar

Nastavnica islamskog vjeronauka u 6. Osnovnoj školi sa svojim učenicima posjećuje katoličke, pravoslavne i muslimanske bogomolje u Mostaru kako bi im približila i religije njihovih sugrađana.

Elvedina Kazazić nastavnica je islamskog vjeronauka i došla je na zanimljivu ideju kako bi mali Mostarci što bolje razumjeli i druge religije u svojoj neposrednoj blizini. Sa svojim učenicima posjetila je katoličku Franjevačku crkvu ‘Petra i Pavla u Mostaru’, pravoslavnu Sabornu crkvu na Bjelušinama i džamiju Memije Hadžimoerovića u Cernici. Obilascima bogomolja nastavnica Kazazić svoje učenike, izravno i iz ‘prve ruke’, želi upoznati i s vjeroispovijedima svojih sugrađana. Neuobičajena posjeta s još neuobičajenijim gostima.

Iz katoličke u pravoslavnu crkvu pa u džamiju

Uz nekoliko učenika pravoslavne, ovo su većinom djeca islamske vjeroispovijesti, a posjet mjestu molitve drugih religija za njih je, kako kažu, bilo nezaboravno iskustvo. “Bilo mi je jako zanimljivo učiti o drugim vjerama. Naučila sam da se svi mi molimo istom Bogu samo na različite načine i u različitim bogomoljama”, kaže Lana, učenica 6. Osnovne škole. Ova djevojčica je iz posjeta crkvama i džamiji doživjela univerzalnu poruku. “Mislim da ljude ne trebamo dijeliti po vjeri nego na dobre i loše”, zaključuje ona.

Dječak Mahir kaže da je naučio da se trebaju poštovati i druge vjere, a ne samo svoja, dok su se njegovom vršnjaku Maku svidjeli mozaici. “Djelovali su mi puno veći nego što sam zamišljao i nego što mi se to prije činilo”, opisuje on svoj posjet Franjevačkoj crkvi.

Živimo izreku da je bogatstvo u različitostima

Vjeroučiteljica Elvedina Kazazić odlučila se na vrlo neuobičajen pedagoški pristup, a opet toliko logičan. “Vrlo je važno da svi razvijamo svijest kod djece da nismo sami, da ovdje ne žive samo muslimani, već da u ovome gradu, u ovoj državi, uz nas, s nama, žive i naši susjedi katolici, Jevreji ili možda ateisti. Trebamo uistinu raditi na promoviraju zajedništva kao i uistinu živjeti izreku da je u različitostima bogatstvo”, kaže Kazazić za DW.

Smatra da se djeca od malih nogu trebaju učiti poštovanju duhovnih vrijednosti i kod drugih, a posebno svojih susjeda, sugrađana, drugih naroda i religijskih zajednica. “Upoznavanje s različitim kulturama i vjerama, a koje su u njihovoj neposrednoj blizini i životnom okruženju nešto je najpotrebnije, a oni su samim time bogatiji ljudi, spremniji na razumijevanje i dijalog.

‚Dužni smo da se barem djeca razumiju‘

Dok je javnost ovaj potez popratila s velikom dozom iznenađenosti ali i podrške, vjeroučiteljica Kazazić kaže da je veliku podršku imala i od katoličkih, pravoslavnih i islamskih vjerskih službenika. Djeci su o religijima govorili imam Enver ef. Husnić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Suljo Cikotić, sveštenik Radivoje Krulj i fra Iko Skoko.

“Svećenici su odlično prihvatili ovu ideju, nisu bili iznenađeni, čak što više, imali smo jako zanimljive domaćine, osobe koje očito puno i predano rade s djecom. Ove godine je bio posebno zanimljiv fra Iko Skoko koji je djecu dosta animirao u svome predavanju, a jako je bio zanimljiv i sveštenik Radivoje Krulj. Obojica su izrazili zahvalnost meni kao inicijatoru ove ideje”, kaže vjeroučiteljica.

No, ovo i nije kraj jer iste inicijative već pokreću i u drugim školama. “Ovo je nešto najnormalnije što se može dogoditi u ovom posvađanom gradu. Živimo zajedno, a kao da smo stotinu godina daleko jedni od drugih. Ako su stariji ‘uprskali’, dužni smo da nam se barem djeca razumiju i žive u miru”, komentira i ujedno zaključuje Mostarac Antonio ovaj zanimljiv posjet mostarskim bogomoljama.

Posted by on 2017-03-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login