Satnica u Danskoj 40 eura, a u FBiH 2 eura

euroPrema istraživanju koje je u 2014. godini uradio Eurostat, prosječan trošak za sat rada na razini Evropske unije je 24,60 eura, najniži je u Bugarskoj tek 3,80 eura, a naviše u Danskoj čak 40,30 eura.

U FBiH niko nema podataka koliko iznosi prosječan sat rada, već se samo zna da najniža satnicu iznosi 1,95 maraka, odnosno 1 euro.

Odlukom o utvrđivanju najniže satnice u FBiH utvrđena je najniža neto satnica u iznosu od 1, 95 maraka, a najniža neto plaća iznosi 343 marke, saznali smo u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

Međutim, ako uzmemo podatke iz Federalnog zavoda za statistiku kako je u januaru 2015. godine prosječna neto plaća iznosila 834 KM, a da mjesec iznosi 180 radnih sati, dobijemo podatak kako je prosječna satnica u FBiH oko 2, 3 eura.

Inače, u podatke o prosječan trošak satnice Eurostata nisu uključeni poljoprivrednici, kao ni zaposleni u javnoj upravi, u kojoj su plaće ipak veće nego u privatnom sektoru.

Kada se usporede prosječne satnice u EU i najniža satnica u FBiH, ne trebamo se čuditi što sve više građana FBiH odlazi ili želi otići iz naše zemlje.

Koliko iznosi prosječna satnica rada u FBiH, očito nitko ne zna jer smo zvali sve relevantne instucije koje se bave radom ili statistikama. Valjda je bolje živjeti u neznanju.

Posted by on 2015-04-10. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login