Savjeti za čuvanje lijekova

lijekoviKućnu apoteku držite u najhladnijoj prostoriji u stanu, na sobnoj temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni, zaštićenu od svjetla, ali obavezno u originalnom pakovanju.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije prosječan stanovnik u kućnoj apoteci ima lijekova u vrijednosti od oko 400 EUR. Najveći dio kućne apoteke, bez sumnje, čine razne tablete, sirupi, kreme za koje većina i ne zna koliki im je rok trajanja, a ni koliko dugo stoje u ladici.

Lijekovi, kao i ljudski organizam, počinju propadati kada se počnu koristiti, pa prema tome s vremenom postaju opasni za zdravlje. Isto pakovanje kapi za uši, nos ili oči ne smije koristiti više osoba, a sve oftalmološke kapi treba baciti u roku od 30 dana nakon otvaranja.

Lijekovi se po pravilu čuvaju na suhom, prozračnom mjestu, na temperaturi do 25 stepeni, zaštićeni od svjetla i u originalnom pakovanju. Neke lijekove, poput otvorenih sirupa za kašalj ili antibiotika, preporučljivo je čuvati u hladnjaku, a ostatak antibiotskog sirupa nakon završene terapije, najčešće do desetak dana, treba baciti.

Prije upotrebe lijekova svakako treba pažljivo pročitati upute u kutiji i slijediti preporuke proizvođača o tome kako se određeni lijek čuva i u kojim uslovima. Suprotno onome što mnogi ljudi rade, lijekove nije dobro držati u kuhinji, a naročito ne u kupaonici i to zbog vlage i čestih promjena temperature u tim prostorijama.

Osim onih lijekova za koje će apotekar preporučiti da se drže u hladnjaku, kao što su sirupi, antibiotici, inzulinske injekcije i cjepiva za bebe, ne treba ih držati na niskim temperaturama. Većinu je najbolje čuvati u najhladnijoj prostoriji u stanu, gdje ih djeca neće moći dohvatiti.

Posted by on 2014-07-24. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login