Sela na području općine Konjic zatrpana snijegom, stanovnici zabrinuti

 Konjic, sela, zima, snijegMnoga sela na području Konjica zatrpana su snijegom, putevi nisu prohodni, a tamošnje stanovništvo osim za vlastiti život brine kako u takvim uvjetima na pravi način zbrinuti stoku.

Adil Vladavić živi u selu Ljuta ispod Treskavice s babom Husnijom koji ima oko 70 godina. U štali imaju oko 150 ovaca. Tokom zime oni su jedini stanovnici tog sela. Ujesen pripremi hranu i drva, a posljednji put bio je u gradu (u Hadžićima) prije dvadesetak dana.

“Ovo selo većinom naseljavaju stari i iznemogli, oni tu žive ljeti. Jedino smo moj otac i ja stalno ovdje. Stoka mi je u Ljutoj čitavu godinu”, priča Feni Vladavić i dodaje da njegova supruga i djeca preko zime žive u Hadžićima.

Bilo bi, kaže Vladavić, u tom selu i više stanovnika da se putevi čiste, “ali nadležne službe Općine Konjic ne čiste snijeg niti znaju za nas”. Ovako ljudi se ne smiju usuditi boraviti u selima tokom zime jer veliki su snjegovi, putevi nisu prohodni, a mnogima od njih narušeno je zdravstveno stanje i često trebaju ljekarsku pomoć.

“Selo Ljuta odsječeno je od svijeta. Brinemo za stoku i živimo kako znamo i umijemo. Putevi su očišćeni tek do gradilišta Šumarstvo Ljuta d.o.o.. Uposlenici tog preduzeća svojim mašinama čiste puteve samo do tog gradilišta, a ima sela koja su odatle udaljena sat do sat i po hoda”, kaže on.

Trenutno mu je najveći problem stoka, jer je u štalama sijeno pri kraju i bilo bi mu važno da se pročiste putevi.

“Samo molim Boga da zasije sunce i porastu temperature zraka, da okopni snijeg”, kaže Adil.

Prvi snijeg ove sezone na tom području pao je krajem decembra prošle godine, a trenutna visina snijega je oko metar.

Meho Potur sa suprugom živi u selu Čuhovići, koje također pripada općini Konjic, a smješteno je na oko 1.400 m.n.v. U tom selu u osam domaćinstava živi šesnaestak osoba, uglavnom starijih od 60 godina. Svaka kuća ima stado od 100 do 130 ovaca. Put im je zakrčen zbog snijega a, kako Potur kaže, do njih se doći može samo sankama ili helikopterom.

“Općina o nama ne vodi računa niti nas pita kako nam je. Zanemareni smo. Unazad tri-četiri dana ovce su nam bile u štalama, nismo mogli doći do njih. Tek smo ih jučer mogli ispustiti vani. Po dva i po metra ima nanosa snijega, a prosječna visina snijega je oko metar i po”, priča Potur.

Kaže da je u gradu posljednji put bio prije Nove godine, poslije nije mogao zbog visokog snijega. Tamošnjem stanovništvu nedostaje lijekova, a i namirnice su im pri kraju (imaju brašna, soli i vode).

Predstavnici nadležnih organa Općine Konjic ističu da je mnogo  takvih sela (iznad 1.200 m.n.v.) na području te općine. Zbog loših vremenskih uvjeta tokom zime teško je puteve na tim područjima održavati prohodnim, ali, kažu, prate stanje na terenu.

Posted by on 2015-03-10. Filed under Konjic, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login