Seminar o odjelu za konzervaciju i restauraciju Zemaljskog muzeja BiH

BiH, Zemaljski muzej

Zemaljski muzej BiH

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini i Visoki institut za konzervaciju i restauraciju iz Rima organizatori su seminara „Talijanska podrška uspostavljanja Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine”, s ciljem prezentacije aktivnosti provedenih od Visokog instituta od 2016. godine.

Seminar će biti održan sutra u Zemaljskom muzeja Bosne i Hercegovine.

To će biti finalni događaj trogodišnjeg projekta posvećenog muzejskim stručnjacima, koji je razvijen u okviru kulturne kooperacije između Italije i Bosne i Hercegovine, a organiziran u suradnji s Ambasadom Italije u Sarajevu i Generalnog ureda za promociju Italije pri italijanskom Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne suradnje, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Seminar će predstaviti rezultate dodatnog treninga stručnjaka Zemaljskog muzeja BiH i restauratorskih radova na metalnim predmetima (2016.), na arheološkim i etnološkim predmetima od drveta (2017.) te na keramičkim predmetima (2018.) iz muzejskih kolekcija.

Zahvaljujući intenzivnoj suradnji ISCR-a i Zemaljskog muzeja BiH ostvareni su uslovi za uspostavljenje Odjeljenja za konzervaciju, čije su laboratorije opremljene naprednom tehničkom opremom, a u kojim će stručnjaci pomenutog muzeja nastaviti rad na restauraciji i konzervaciji, započet uz italijansku podršku.

Posted by on 2018-11-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login