Sepp Blatter: Šokiran sam mržnjom iz Evrope

Sepp BlatterSepp Blatter, koji je u po peti uzastopni put izabran za predsjednika Svjetske nogometne asocijacije, izjavio je kako je “šokiran” američkom akcijom protiv korupcije u vrhu FIFA-e te krizirao kampanju “mržnje” evropskih nogometnih čelnika.

U intervjuu za jednu švicarsku televizijsku stanicu on je rekao kako sumnja da je hapšenje sedam FIFA-inih zvaničnika u srijedu, po nalogu Sjedinjenih Američkih Država, bio pokušaj da se “miješa u rad Kongresa” FIFA-a, na kojem je u petak i izabran.

Prvi čovjek FIFA-e uzvratio je udarac Michelu Platiniju, predsjedniku Evropske nogometne asocijacije, koji je ranije pozvao Blattera da ponudi ostavku zbog korupcijskog skandala.

“Riječ je o mržnji koja dolazi ne samo iz osobe u UEFA-i, već o mržnji iz cijele organizacije UEFA-e, koja ne može shvatiti da sam ja 1998. godine postao predsjednik”, istakao je Blatter u intervjuu.

SAD je ‘sponzor’

Na pitanje da li će oprostiti Platiniju pozive na ostavku, Blatter je kazao: “Ja mogu svima oprostiti, ali ne i zaboraviti.”

Također je osudio komentare koje su za FIFA-u kazali vodeći ljudi američkog sudstva, uključujući glavnu tužiteljicu Lorettu Lynch.

“Naravno da sam šokiran. Ja, kao predsjednik FIFA-e, nikada ne bih komentirao neku drugu organizaciju bez da sam potpuno siguran u to što se desilo”, rekao je.

Dodao je kako je SAD izgubio utrku za organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine od Katara, a Engleska, drugi veći kritičar Blattera, utkru za organizaciju Mundijala 2018. godine, koju je dobila Rusija.

Blatter je naveo kako je SAD bio “prvi sponzor” Jordana, iz kojeg dolazi princ Ali bih al-Hussein, njegov jedini rival na izborima u petak.

Kapetan broda

Blatter je proglašen pobjednikom na izborima, održanim na Kongresu FIFA-e u švicarskom Cirihu, nakon što je Hussein priznao poraz  poslije prvog kruga glasanja.

“Hvala što ste me prihvatili, a tokom naredne četiri godine vodit ću ovaj brod koji se zove FIFA i dovest ćemo ga do obale”, izjavio je nakon što je izglasan.

Blatter se pridružio FIFA-i 1975. godine, a na čelu je Svjetske nogometne asocijacije od 1998. godine.

Njegova pobjeda je došla u vrijeme zahtjeva da odstupi zbog korupcijskog skandala, koji je svjetsku kuću nogometa bacio u najtežu krizu u njenoj 111 godina dugoj historiji.

 

Posted by on 2015-05-31. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login