SFF: Objavljen žiri Takmičarskog programa-kratki film

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

Pierre Courtin, Nicolas Schemerkin i Selma Spahić čine žiri Takmičarskog programa – kratki film 20. Sarajevo Film Festival, objavljeno je danas iz Direkcije SFF-a.

Pierre Courtin
Umjetnik (Francuska)

Pierre Courtin rođen je 1976. u Lilleu, u Francuskoj. Studirao je na Državnoj školi likovnih umjetnosti u Parizu. U periodu 2003-2004. učestvovao je na seminaru “Uvod u izlaganje” kojeg je vodio Christian Bernard, direktor Muzeja moderne i savremene umjetnosti Mamco u Ženevi. Dobitnik je nagrade Foundation de France 2005. Pierre Courtin, netipična osoba posvećena svestranosti svog umjetničkog izražaja, sebe definira kao nekog ko glumi na pozornici umjetnosti. On ulaže u tu pozornicu, glumi na njoj, kreira njena pravila. Umjetnik, menadžer umjetničke galerije, kustos, kolekcionar, ali i ikonoklast, sam-svoj-majstor i amater. Godine 2004. osnovao je Galeriju 10m2 u Sarajevu, u kojoj daje priliku regionalnim i međunarodnim umjetnicima da izlažu svoje radove.

Pierre Courtin od 2004. radi kao kustos i kolekcionar. Nedavno je izložio svoju kolekciju u Kanadi, te organizirao najreprezentativniju grupnu izložbu bosanske umjetnosti u Galerie du jour u Parizu.

Nicolas Schemerkin
Producent, reditelj, pisac, urednik, Francuska

Nicolas Schemerkin rođen je 1973. u Buenos Airesu, u Argentini. Živi i radi u Parizu. Nicolas Schemerkin je 1998. osnovao filmski magazin “Repérages” kojeg je uređivao dvanaest godina. Počeo je 2000. godine režirati dokumentarne filmove i rediteljske portrete za televiziju („Short Circuit“, sedmični program na francusko-njemačkom kanalu ARTE), DVD-ove i kina. Radio je kao selektor na brojnim filmskim festivalima poput pariškog festivala Némo, Sarajevo Film Festivala, i Resfesta u Parizu. Nakon četiri godine rada za kompaniju Philippea Bobera, osnovao je vlastitu kuću za produkciju i distribuciju, Autour de Minuit Productions, koja se fokusira na eksperimentalnu animaciju, hibridne i mix-media radove, i bavi se kratkim filmom upečatljivim na internacionalnom nivou. Distribucijski katalog Autour de Minuit sadrži više od 200 kratkih filmova, a kompanija je producirala više od 40 projekata, uključujući dobitnika Oscara iz 2010, kratki animirani film LOGORAMA, te nekoliko muzičkih spotova poznatih bendova poput francuskog AIR-a. Autour de Minuit trenutno radi na nekoliko animiranih serija i dugometražnih igranih filmova.

Selma Spahić
Rediteljica (BiH)

Selma Spahić rođena je 1986. godine. Diplomirala je filmsku, pozorišnu i televizijsku režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Za vrijeme studija radila je kratke i dokumentarne filmove, te bila asistent režije na filmu SNIJEG rediteljice Aide Begić.

Režirala je teatarske predstave i držala pozorišne radionice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji. Njen rad uključuju postavke dramskih klasika, savremenih svjetskih i bh. dramskih tekstova kao i dokumentarni teatar. Višestruko je nagrađivana na festivalima u Bosni i Hercegovini i regiji, te bilježi učešće na nekim od najznačajnijih evropskih festivala u zemljama poput Njemačke, Švicarske i Poljske. Predstave su joj često vrlo intermedijalne, te uključuju brojne elemente filmskog jezika.

Umjetnička je rukovoditeljica Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo.

Posted by on 2014-08-04. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login