SFF: “Suočavanje s prošlošću” o traganju za istinom i uticaju konflikta na društvo

Program Sarajevo film festivala „Suočavanje s prošlošću“ od svojih početaka ima jasnu misiju: pokrenuti iskren dijalog o nedavnoj prošlosti našeg regiona, kao preduslov za rješavanje problema proisteklih iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, koji još uvijek opterećuju naša društva, saopćila je press služba SFF-a.

Ove godine u programu su uočljive dvije tendencije. Fokus prve je na traganju za istinom korištenjem konvencionalnih i nekonvencionalnih metoda.

Tako će biti prikazani filmovi danskog autora Madsa Brugera koji je međunarodnu slavu stekao zbog neobičnog pristupa filmskim temama i likovima.

Riječ je o filmu „Ambasador“ u kojem autor nabavlja diplomatski pasoš i postaje liberijski konzul u Centralnoj Afričkoj Republici da bi pronašao odgovor na pitanje kako funkcionira krijumčarenje dijamantima u Africi?

U filmu „Neriješeni slučaj“ Mads istražuje misterioznu pogibiju drugog Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, za koju kaže da je „ili najveća svjetska misterija ili najgluplja svjetska teorija zavjere”. Također je na programu i Madsov dokumentarni špijunski triler „Krtica“, kojim nas stavlja in media res trenutka u kojem se četrdesetčetverogodišnji Danijel infiltrira u Sjevernu Koreju i zbliži s predstavnicima njenog tajnovitog vladajućeg režima, te nam omogući da naučimo sve što se može znati o švercu oružjem.

Bit će prikazan i film reditelja Gordana Matića o atentatu na jugoslovenskog kralja Aleksandra Prvog u kojem autor, kroz detaljnu rekonstrukciju suđenja atentatorima predstavlja iz novog ugla historijske ličnosti i raspoložive činjenice o tom događaju.

Drugi dio programa usredsređuje se na nerazriješene konflikte i njihov dugoročni utjecaj na društvo.

Filmovi u ovom dijelu programa u centar pažnje stavljaju istrajnost društvenih zajednica, a njihovim prikazivanjem u Sarajevu želi se pokrenuti potreban dijalog.

Riječ je o filmovima „Ni na nebu ni na zemlji“ rediteljice Najve Nadžar, o proputovanju kroz Palestinu i Izrael koje ne razotkriva samo tajne filmskih protagonista već i tajne o nastanku države Izrael.

Film „Ahmadov glas“ je omnibus od sedam kratkih filmova o Arapima koji rade u Izraelu, a inspirisan je prvom takvom kolekcijom ličnih svjedočanstava „Ja sam Ahmad“ iz 1966. godine. Idejni autor i kurator filma je Renen Šor, filmski stvaralac i osnivač Škole za film i televiziju Sam Špigel u Tel Avivu, koji je okupio svoje sadašnje i bivše studente sa zadatkom da snime kratke filmove o „Ahmadima” u današnjem Izraelu. Ovaj film u Sarajevu će imati svoju međunarodnu premijeru.

Program zatvara svjetska premijera filma rediteljice Mejsun Pačači „Naša rijeka …naše nebo“ koji omogućava da se svijet pogleda iz perspektive običnih stanovnika Bagdada u očekivanju skorog sukoba. Film je portret ljudskog života u stanju stalne nesigurnosti.

U saradnji s Fondacijom WARM i programom Fondacije Fridrih Ebert Štiftung Dijalog Sout Ist Jurop, u sklopu programa Suočavanje s prošlošću bit će postavljena i izložba „Palestina, i obećana zemlja”.

Program Suočavanje s prošlošću ugostit će i 25 mladih iz zemalja zapadnog Balkana u sklopu projekta „Očima mladih ljudi”..

Program Suočavanje s prošlošću održava se uz podršku Fondacije Frederih Ebert Štiftung Dijalog Soutist Jurop,saopćeno je.

Posted by on 2021-08-10. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login