Sijera Leone: Svećenik pronašao dijamant od 706 karata

Sierra Leone, dijamantKršćanski svećenik pronašao je neobrađeni dijamant od 706 karata u zapadnoafričkoj državi Sijera Leone. Riječ je o jednom od najvećih do sada pronađenih dijamanata.

Pastor Emmanuel Momoh pronašao je dijamant u rudniku u selu Koyadu u zapadnom okrugu Kono, saopćio je ministar Alhaji Minkailu Mansaray.

Taj dragi kamen je među 20 najvećih neobrađenih dijamanata pronađenih u cijelome svijetu.

Dragulj je predan predsjedniku Ernestu Koromi, koji je obećao da će biti prodan transparentno na međunarodnoj dražbi i to kupcu koji ponudi najvišu cijenu.

Uprkos tome što je zemlja bogata dragim kamenjem, koje se može pronaći na četvrtini njene teritorije, Sijera Leone, država sa šest miliona stanovnika, jedna je od pet najsiromašnijih na svijetu, prema klasifikaciji Ujedinjenih naroda.

Sijera Leone godinama se bori protiv ilegalne trgovine dijamantima, a oni su potaknuli i desetljeće dug građanski rat od 1991. do 2002. u kojem je ubijeno oko 70.000 ljudi.

Posted by on 2017-03-19. Filed under Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login