Skadarsko jezero, najveće na Balkanu: Privlači veliki broj stranih turista

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero

Crna Gora je zemlja koja se može pohvaliti da ima najveće jezero na Balkanu. Na prostoru između Podgorice i Bara nalazi se Skadarsko jezero, čija se površina prostire na čak 40 hiljada hektara. Ovaj prirodni dragulj, koji ima status nacionalnog parka, osim Crne Gore, pripada i Albaniji, kroz čiju se teritoriju, takođe, prostire.

Osim što je kao država prepoznata po lijepim plažama na jugu, te visokim planinama na sjeveru, Crna Gora ima i pet nacionalnih parkova. Jedan od njih je i Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanu i ujedno jedini nacionalni park u kome dominiraju vodeni i močvarni ekosistemi.

Skadarsko jezero ima bogatu historiju i kulturu o čemu svjedoče brojni arheološki lokaliteti, srednjovjekovni manastiri i crkve, utvrđenja i narodna arhitektura, kao što su ribarska sela, stari mostovi, mlinovi i bunari. Status nacionalnog parka, ovo jezero dobilo je 1983.godine. Sa površinom od 40 hiljada hektara, ovo jezero se na crnogorskoj teritoriji prostire kroz dijelove Podgorice, Bara i Cetinja.

Jezero na kome boravi 281 vrsta ptica

Svakodnevno, mnogi posjetioci, uglavnom sa strane, obilaze ovaj prirodni dragulj koji pruža idealne uslove za razvoj živog svijeta, a posebno za život ptica. Prema podacima NP “Skadarsko jezero”, na jezeru živi, gnijezdi se, zimuje ili preseljava 281 vrsta ptica, pa jezero ima status područja od međunarodnog značaja za boravak ptica i nalazi se na svjetskoj listi vodenih staništa od međunarodnog značaja. Sa svake strane jezera primjetni su ribari, što pokazuje da je jezero veoma bogato ribom. Osim ptica i riba, raznovrstan je biljni svijet kako u samom jezeru, tako i u njegovom okruženju, a u ljetnim mjesecima livade lokvanja i vodenog oraška mogu se pružati kilometrima.

Posebna atrakcija za sve posjetioce Skadarskog jezera jeste krstarenje malim brodovima. Turističke agencije, koje sprovode krstarenja, uglavnom su zadovoljne posjetom.

“Naša ponuda obuhvata tri sata krstarenja, gdje obilazimo stari zatvor na ostrvu, ušće rijeke Morače, prolazimo pored crnogorske tvrđave Lesendro. Predviđen je termin kada zaustavljamo brod da bi se posjetioci kupali u jezeru. Cijena je deset eura po osobi”, saopšteno je za Anadoliju iz jedne od agencija u Virpazaru.

Francuzi najčešći posjetioci

Da je atrakcija krstariti Skadarskim jezerom uvjerit će se svako ko dođe. Međutim, Crnogorci kao da najmanje znaju kakav prirodni biser imaju. Gosti ovog nacionalnog parka uglavnom su stranci.

“Najviše nas posjećuju Francuzi i Italijani. Naših ljudi ima najmanje”, kratko je poručeno iz turističke organizacije Bar na pitanje ko su najčešći posjetioci Virpazara i Skadarskog jezera.

Da je Francuzima Skadarsko jezero nešto “posebno”, pokazuje podatak da je u jednom krstarenju brodom, od 30 ljudi, čak 27 bilo iz Francuske. Alan i Vil su studenti koji su došli iz Nanta, kako bi obišli ovaj nacionalni park.

“Ovo je predivno. Nevjerovatno kakvo bogatstvo ima Crna Gora. Za ovo jezero smo saznali preko interneta, i uz pomoć agencija došli smo da ga posjetimo. Ovo je rijetkost da vidite razne vrste ptica i riba. Oduševljeni smo”, kaže Alan.

Tokom ljetnih mjeseci, temperature vode na Skadarskom jezeru je iznad 27 stepeni, što je itekako primamljivo za kupače. Prosječna dubina jezera je oko 5 metara.

Posted by on 2014-08-25. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login