Škola baleta u Zenici: Pokazat ćemo da je balet u BiH živ

Balet Fest SarajevoCentar za edukaciju, promociju i afirmaciju djece i mladih “Ars umjetnost” radi u Zenici već tri godine. U okviru centra, u septembru 2014. godine otvorena je i trenutno jedina u Zenici aktivna privatna škola baleta te muzička škola.

Direktorica privatne baletne škole Biljana Trifković je kazala kako je škola baleta sama po sebi izazov.

“U okviru ‘Ars umjetnosti’ je priprema djece za prvi razred baletne škole, koja nije pod moranjem, ali ukoliko roditelji i djeca žele da svoje stečeno znanje verifikuju diplomom škole. Voditi baletnu školu je izazov, s obzirom na to da je u Bosni i Hercegovini balet nekako slabo zastupljen. Ipak, naše takmičarke stalno putuju na takmičenja kako bi vidjeli gdje se nalazi naša škola kada je uporedimo sa profesionalnim školama baleta iz svijeta kao i da vidimo gdje se nalazi balet u Bosni i Hercegovini. Nema puno razlika između baletne škole iz Bosne i Hercegovine i neke iz svijeta osim što se kod nas realno malo ulaže u balet pa se nadamo da ćemo rezultatima koje postižemo pokazati onima koji odlučuju o ulaganjima da je u BiH balet živ”, izjavila je Trifković.

Balet je skup i sredstva je teško naći.

“Mi smo se obraćali različitim institucijama koje su nadležne za promociju kulture kao i privrednim subjektima i neka manja sredstva smo dobili. To je često nedovoljno da idemo na velika takmičenja s obzirom na to da se na većini velikih takmičenja sve skupo plaća, od same kotizacije za učešće, smještaja, puta… Naravno, sva sredstva koja dobijemo smanjuju troškove roditelja koji za svoju djecu sami finansiraju sve, od opreme do puta. Ovim putem naravno i apeliram svima koji mogu i žele da pomognu ne samo razvoj djece u psihičkom i fizičkom smislu nego i umjetnosti, da se jave te se svakako nadamo da ćemo naići na razumijevanje ljudi te njihovu pomoć”, dodala je Trifković.

Balerine škole baleta učestvuju redovno i na velikim svjetskim takmičenjima. Četiri balerine ove škole boravile su nedavno na takmičenjima u Bugarskoj i Rumuniji gdje su postigle zapažene rezultate.

Balerina škole baleta iz Zenice Iskra Nadžak se u rumunskom Sibiu na baletnom takmičenju “World Ballet Competition OPEN 2015” u kategoriji juniora u klasičnom baletu (9-11 godina) plasirala na 10. mjesto, a u modernom baletu na 12. mjesto. U juniorskoj kategoriji se također takmičila i Sajra Spahić koja je osvojila 20. mjesto u klasičnom i modernom baletu, dok su se u preprofesionalnoj kategoriji (uzrast od 14-17 godina) takmičile Zerina Mujčić i Berina Cogo te se plasirale među prvih 30 takmičara.

Osim u Zenici, baletna škola djeluje i u Kaknju gdje su sa radom počeli slučajno.

“Mi smo u Kaknju gostovali u Domu kulture što se ljudima svidjelo te smo nakon toga održali audiciju na kojoj se pojavilo oko 40 balerina. Tamo djeluju tri starosne grupe balerina i tamo nažalost nemamo nijednog baletana. U Zenici imamo jednog, dječaka Hamdiju Cerića kojeg ‘Ars centar’ stipendira. Hamdija je dječak iz JU ‘Dom i porodica’, doma za nezbrinutu djecu gdje smo mi otišli sa prijedlogom da nekog od njihovih štićenika stipendiramo, na šta su oni pristali i ostvarili smo saradnju. Hamdija je jako talentovan dječak, ostvario je treće mjesto na takmičenju u Bugarskoj. Pokazalo se da želi da radi te se nadamo da ćemo uspjeti da završi školovanje za baletnog nastavnika ili plesača”, dodala je Trifković.

Polaznice “Ars centra” Iskra Nadžak i Sajra Spahić su se na baletnom spektaklu “Labuđe jezero” održanom u decembru u Zenici pojavile pred sami početak predstave te otplesale svoje tačke što je za ovu baletnu školu bio veliki uspjeh. Osim toga, ove dvije balerine su se na kraju pridružile članovima Carskog ruskog baleta.

Posted by on 2015-04-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login