Skoro 4.400 vrsta kičmenjaka pred nestankom!

komodski varan

komodski varan

Naučnici upozoravaju da bi oko 4.400 kičmenjaka moglo izumrijeti, zbog neograničenog lova i ribolova. Najveće, ali i najmanje životinje izložene su prijetnji izumiranja zbog čovjekove aktivnosti na planeti, upozorava međunarodna studija.

Veliki gubitak među tim vrstama prijeti da izazove duboke promjene u šumama i stepama, okeanima, rijekama i potocima.

Vilijem Ripli, profesor ekologije na Univerzitetu Oregon, vodio je studiju u kojoj su naučnici iz Amerike, Australije i Švicarske proučavali više od 27.000 vrsta kičmenjaka upisanih na crvenu listu Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Među ugroženim grupama su sisari, ptice, gmizavci, vodozemci, kao i ribe – košljoribe i rušljoribe, kao što su morski psi i raže.

“Najvećim životinjskim vrstama na planeti najveća su prijetnja lovci, a za 90 odsto malih vrsta, koje teže kilogram ili više, pogubni su žetva i ribolov”, kaže Ripli.

Sve to se odvija u različitim oblicima, među kojima je ribolov, bilo da je sa dozvolom ili bez nje, zatim lov i postavljanje zamki za životinje, upozoravaju autori studije.

Posebno su ugrožene male vrste u slatkovodnim ekosistemima.

Naučnici upozoravaju da se treba posvetiti i zaštiti velikih životinja koje nisu sisari.

Takve su velike ribe kao što je kit-ajkula, atlantska jesetra ili velike ptice kakav je somalski noj, te gmizavci poput divovskog kineskog daždevnjaka ili komodskog varana.

Posted by on 2017-09-20. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login