Slovenija: Odbačen prijedlog da se političari testiraju na droge

Ljubljana, Slovenija

Ljubljana, Slovenija

Vlada Slovenije odbacila je kontroverzni zakonski prijedlog opozicije da se svi najviši državni zvaničnici, uključujući članove vlade, parlamenta i predsjednika države, tokom mandata jednom godišnje obavezno testiraju na droge i da se rezultati testova javno objave.

“Vlada smatra da bi takvo testiranje značilo kršenje prava pojedinca na duševni i fizički integritet”, objavilo je na svojim internet stranicama Ministarstvo zdravlja Slovenije.

Prema navodima Vlade Slovenije, u duševni i fizički integritet pojedinca kao dijela njegove privatnosti može se posegnuti isključivo uz njegovu saglasnost i bez pritiska, a testiranje takve vrste za državne zvaničnike je nepotrebno, jer postojeći propisi tu problematiku već regulišu.

Slovenačka demokratska stranka, koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša, nedavno je u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog zakona kojim bi se, prema njenom mišljenju, osiguralo praćenje zdravlja zvaničnika koji obavljaju značajne poslove, što je u javnom interesu.

Ova je stranka sličan zakon predložila prije sedam godina, pri kraju mandata tadašnje vlade Boruta Pahora.

Testiranju krvi i urina, koje je pokazalo negativan rezultat, tada se, zbog nekih medijskih aluzija da uživa droge, dobrovoljno podvrgla ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal.

Posted by on 2017-03-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login