Slovenski bend ‘Lačni Franz’ pred sarajevskom publikom 21. i 22. aprila

Lačni Franz

Lačni Franz

Slovenski bend “Lačni Franz“, osnovan 1979. godine, pripredit će koncerte za sarajevsku publiku 21. i 22. aprila u Sarajevskom ratnom teatru SARTR.

Frontmen benda “Lačni Franz” Zoran Predin istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u SARTR-u da je osnovna ideja koncerata benda obilježavanje 21. godišnjice prvih poslijeratnih koncerata u Sarajevu, koji su održani krajem aprila 1996. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Srajevu, kao i promocija novog albuma “Svako dobro”.

Nakon projekcije reportaže iz 1996. godine, Predin je izrazio želju da pronađe djevojku sa snimka s kojom pleše valcer, kako bi opet nakon 21 godinu zaplesali zajedno, te zahvalio svima onima koji su se prepoznali na reportaži i potvrdili ponovni dolazak u aprilu.

Direktor Sarajevskog ratnog teatra Aleš Kurt naveo je da je SARTR veoma ponosan što je domaćin koncerata i što ponovo nastavlja s koncertnim aktivnostima.

Na konferenciji za medije su bili prisutni i organizator koncerata iz 1996. godine Miro Purivatra, dekan Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo Pjer Žalica i ambasador Republike Slovenije u BiH Iztok Grmek.

Cijena ulaznice za koncerte iznosi 20KM i mogu se preuzeti u prostorijama SARTR-a svaki radni dan od 10h do 16h.

Grupa “Lačni Franz” se okupila 1979. i uz neprekidno nastupanje po svim republikama nakadašnje Jugoslavije do 1994. godine snimila 11 albuma, kojima je kasnije dodala četiri kompilacije. Njihovu isključivo autorsku muziku kritika je proglasila za “kabaretnim rockom”, dok ih danas opisuje međunarodnom etiketom “hard indie”.

U tekstovima lirika Zorana Predina glavna odlika je provokativan ironični sarkazam, jer on nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je gotovo uvijek dvosmislena, što im daje prepoznatljivost i alibi.

Bend čine: Anej Kočevar – bass, Luka Čadež – bubanj, Boštjan Artiček – klavijature i Tine Čas – gitara.

Na nekadašnjoj sceni Centra društvenih aktivnosti CDA, sadašnji Sarajevski ratni teatar SARTR, nastupala su neka od najvećih imena s prostora cijele bivše države, mnogi danas poznati bendovi i muzičari napravili su svoje prve korake.

U sjećanjima na tinejdžerske dane i dalje i u glavama mnogih odjekuju zvukovi grupa kao što su: Azra, EKV, Haustor, Rambo Amadeus, Zabranjeno Pušenje, Elvis J. Kurtović, Oktobar 1864, Djavoli, Kud Idijoti, Električni Orgazam, Sikter, Laibach, Letu Štuke, Obojeni Program, Bogrhesia, Lačni Franz, Bombarder, Sing Sing, Scabia, Futur II, Grupa Major, Armagedon, Betonska Ograda, Formula 4, Ludilo, Truhli pasulj, Truet, Najcrnja hronika, Havajski Vjetrovi, Enola Gay, Miladoyka Youneed, SCH, Skroz, Zoster, Velahavle i mnogi drugi.

Uz želju za obnavljanjem koncertnih aktivnosti od 2014. godine na sceni Sarajevskog ratnog teatar nastupali su Darko Rundek i Cargo Trio, Damir Avdić i Rambo Amadeus i Two Vinnetous, navodi se u saopćenju SARTR-a.

Posted by on 2017-03-29. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login