Slovenski penzioneri putuju besplatno

U slovenskom parlamentu bez glasa protiv je prošao zakonski prijedlog da penzioneri i svi stariji od 65 godina koji nisu u radnom odnosu od sredine iduće godine dobiju pravo na besplatan prijevoz.

penzioneri

Za izmjene Zakona o cestovnom prijevozu, kojim se određuje da od 1. jula iduće godine penzioneri imaju pravo na besplatan međugradski javni prijevoz, glasalo je 75 prisutnih zastupnika u Državnom zboru, a nijedan glas nije bio protiv.

Za zakonske izmjene izborila se nekadašnja premijerka, a u sadašnjoj Vladi ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek.

Ona je nakon izglasavanja rekla da je vrlo zadovoljna, jer su penzioneri, zbog niskih primanja, deprivilegirana društvena skupina, pa će im rezanje troškova prijevoza i mobilnost dobro doći.

Veterani, učenici sportaši i invalidi

Zadovoljna je i zato jer je to korak prema većem korištenju javnog prijevoza, čime se smanjuje ugljični otisak Slovenije, a sredstva prometa racionalnije koriste.

Prihvaćanje Zakona ipak nije prošlo bez amandmana, pa je tako prošao i prijedlog četiriju stranaka, dvije iz opozicije i dvije iz vladajućih, da besplatni javni prijevoz dobiju i slovenski veterani rata za osamostaljenje te najuspješniji učenici-sportaši i invalidi u kolicima.

Bratušek vodi stranku SAB, koja kao jednu od glavnih ciljnih skupina u biračkom tijelu ima umirovljenike, kojih je oko 550.000 i čine važan dio aktivnih birača, često presudnih na izborima.

Posted by on 2019-10-31. Filed under Ekonomija, Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login