Snage SAD-a nisu u pripravnosti zbog kineskih aviona

F-15
F-15

Pentagon je saopćio u petak da američke snage nastavljaju da rade “normalno” nakon što je Kina hitno poslala lovce da nadziru avione koji su u njenom samoproglašenom području protuzračne odbrane.

”Mi ćemo i dalje biti partneri naših saveznika u ovom području i raditi normalno” – izjavio je novinskoj agenciji AFP pukovnik Erik Brine, glasnogovornik američkog ministarstva odbrane.

Ranije u Pekingu, agencija Nova Kina je objavila, pozivajući se na zvaničnika vojnog vazduhoplovstva, da je “nekoliko borbenih aviona hitno poslano da provjere identitet” američkih i japanskih aviona koji su ušli u identifikacijsko područje zračne odbrane uspostavljeno prošlog vikenda.

Zvaničnik Shen Jinke je precizirao da je kineska patrola, u kojoj su bila najmanje dva aviona lovca, identificirala dva američka aviona za nadzor i deset japanskih, od kojih je jedan borbeni avion F-15.

Pukovnik Brine je odbio komentirati specifične okolnosti.

Prošle subote, kineske vlasti su jednostrano uspostavile zračnu identifikacijsku zonu na velikom dijelu istočnog Kineskog mora, između Južne Koreje i Tajvana, zahvatajući posebno mali arhipelag koji kontrolira Tokio, otoci Senkaku, a na koje pravo polaže Peking pod imenom Diaoyu.

Japan i Južna Koreja su potvrdili u četvrtak da su poslali avione u ovu zonu bez pozivanja kineskih vlasti, nakon što su dva američka bombardera izvela identično nadletanje početkom sedmice.

Posted by on 2013-11-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login