Spašeni zameteni planinari u Crnoj Gori

Komovi

Komovi

Službenici Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore danas su uspješno završili akciju spašavanja šest planinara koji su usljed nevremena bili zameteni na planini Komovi.

Zameteni planinari bili su smješteni u vikendici lokalnog mještanina.

Ranije je objavljeno da su u dobrom stanju te da imaju hranu, grijanje i struju.

Spasioci su stalno komunicirali s planinarima.

Kako je sinoć javio RTRS, Denisa Ivanovića, Nedeljka Stevanovića i Ljiljanu Maksimović iz Bijeljine, kao i Gordanu Janković, Draganu Jovanović i Dragana Pavlovića iz Srbije na Komovima je zatekla snježna oluja koju ne pamte ni lokalni mještani Andrijevice.

Zameteni na planini, uz pomoć ljudi dobre volje, od snježne nevolje sklonili su se u vikendicu u kojoj imaju struju, ali ne i vodu. Bitno je, kažu, da su na sigurnom.

Odsječena sela u Srbiji

“Atmosfera među nama je odlična. Ali uslovi baš i nisu dobri, ne može se ni metar od kuće. Sneg je tri metra, minimum”, rekao je Denis Ivanović iz Planinarskog društva “Majevica” Bijeljina.

Na jugozapadu Srbije, polako se probijaju zameteni putni pravci. Ipak, više sela na području Sjenice, Tutina i Nove Varoši i dalje je odsječeno.
Još je na snazi vanredna situacija u nekoliko općina u toj zemlji.  Sniježni pokrivač je dostizao i dva metra, što je uzrokovalo prekid dovoda struje i telefona.

Speleolozi evakuirali bolesnika

Speleolozi iz Foče u nedjelju su evakuirali teško bolesnog 60-godišnjeg muškarca iz snijegom zametenog sela Crni Vrh.

Na poziv Civilne zaštite, četiri člana Speleološkog društva “Ursus speleus” probili su se kroz neprohodni dio puta i na nosilima evakuirali bolesnog mještanina.

Predsjednik Speleološkog društva “Ursus speleus” Miloš Jakić rekao je Srni da je transport bolesnika trajao oko četiri sata.

Speleolozi su bolesnika nosili dva kilometra, od njegove kuće do prohodnog dijela puta, gdje ga je preuzelo sanitetsko vozilo Doma zdravlja.

Posted by on 2015-03-09. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login