Spomenici bivše SFRJ kao inspiracija za SF film

Tjentište

Tjentište

Prvi trailer naučnofantastičnog filma Sankofa predstavljen je protekle sedmice, a kao jedna od glavnih inspiracija za ovo ostvarenje poslužili su brojni komunistički spomenici rasuti širom bivše SFRJ, piše B92.net

Nakon što je uništilo svoju planetu, čovječanstvo je napustilo Zemlju i uputilo se ka Titanu, Saturnovom mjesecu. U pitanju je najveći mjesec te planete, jedini nama znani mjesec koji ima gustu atmosferu i, uz Zemlju, jedino nebesko tijelo za koje je uočeno stalno prisustvo tečnosti na površini.

Na tom putu jedan od brodova je uništen, i to upravo onaj brod koji je nosio Arhiv planete Zemlje. Da sve bude još tragičnije, putnici koji su stigli do Titana počinju da gube pamćenje zbog tamnošnjih uslova života. Kako njihova sjećanja počinju da blijede, sve nade za preživljavanje položene su u jednu osobu koja treba da bude poslata nazad na Zemlju.

Njen zadatak je da prikupi dovoljno znanja koje je čovječanstvo vjekovima sticalo i vrati ih ljudima na Titanu.

Kaleb Wentzel – Fisher je američki reditelj i muzičar, koji se nakon školovanja i rada u SAD – u, preselio u Berlin i tu počeo da gradi svoju dalju filmsku karijeru. Studirao je i audio-inženjering i produkciju zvuka na McNally Smith School of Music. Njegovi radovi, koji se mogu videti na stranici Supernormals.org, emitovani su na televizijskim kanalima MTV, Canal +, IFC.com, kao i na festivalu dokumentarnih filmova SilverDocs Film Festival.

„Glavna junakinja filma je upravo žena koja je poslata nazad na našu planetu”, objašnjava za B92 reditelj Wentzel – Fisher. „Međutim, na putu ka planeti ona otkriva veliki plutajući sanduk, dio uništenog broda na kom se nalazio Arhiv planete Zemlje. Pronađeni dio sadrži filmove, fotografije i ostale zabilježene uspomene jednog od stanovnika Zemlje. Što više bude tragala po njegovim sjećanjima, to će naša junakinja sve više preispitivati svoju misiju i njen cilj.”

Tjentište kao inspiracija

Reditelj Wentzel – Fisher prvi put je otkrio komunističke spomenike podignute širom SFRJ prije tri godine. Tada je imao priliku da vidi fotografije Jana Kempenaersa, fotografa koji je, također oduševljen neobičnim spomenicima, napravio sada već poznatu seriju foto-zapisa.

„To je bilo prije tri godine i odmah sam bio fasciniran tim tvorevinama”, priča reditelj. “Kada sam se preselio u Berlin, shvatio sam da me od Balkana dijeli veoma kratak let. Uštedio sam nešto novca i kupio kartu za prvi slobodan let. Ono što me je posebno privuklo jeste činjenica da ovi spomenici izgledaju kao da potiču iz drugog svijeta. ”

Tako je počela njegova kratka turneja po Balkanu. Prvi spomenik koji je posetio bio je onaj u Tjeništu, autora Miodraga Živkovića, podignut 1971. godine. Upravo je taj spomenik, priznaje Wentzel – Fisher sada sasvim siguran u to, na njega ostavio najveći utisak.

„Cijelo okruženje i ta dolina u kojoj je spomenik smješten nisu bili nalik ničemu što sam do tada vidio. Nisam imao ni ideju kolika je veličina tih spomenika u stvarnosti”, zadivljeno priča reditelj dodajući da je tokom putovanja po zemljama bivše SFRJ posjetio ukupno jedanaest spomenika. Upravo će snimci tih spomenika odigrati jednu od ključnih uloga u filmu Sankofa.

„Oni su pokretači jednog važnog razgovora o našim kolektivnim sjećanjima, kako fizičkim tako i apstraktnim. Jedan od glavnih likova u filmu pokušava da postane dio posade koja putuje ka Titanu, ali kako bi osvojio kartu za taj put mora da da svoj doprinos Arhivu planete Zemlje”, objašnjava Wentzel – Fisher. “Njega će zaintrigirati upravo vaši spomenici i odabraće baš njih kao glavne aktere svojih zapisa. Njegove snimke pronaći će glavna junakinja filma u onom odvojenom sanduku sa početka priče.”

Wentzel – Fisher je novac za snimanje filma sakupio putem stranice Kickstarter, gde je predstavio svoj dosadašnji rad i ideju za film Sankofa, i sakupio željenih 15.000 dolara. Priznaje da je veliki dio novca ipak dobio kroz donacije prijatelja i porodice.

Snimanje filma počelo je u martu 2013, do sada je kompletiran i montiran cijeli materijal, a ostala je još montaža zvuka i korekcija boja. Za dodatne postprodukcione radnje reditelj je pokrenuo još jednu kampanju za prikupljanje donacije, ovoga puta na sajtu IndieGoGo, a nedavno je predstavio i prvi promotivni trailer.

Planovi za bioskopsku distribuciju filma još uvijek nisu izvjesni. Ipak, sasvim je sigurno da će se film prikazivati na nekoliko evropskih festivala, a posebne projekcije, navodi reditelj, planiraju i za BiH, Srbiju i Hrvatsku.

Sankofa – Trailer and IndieGoGo from Supernormals on Vimeo.

Posted by on 2013-11-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login