Spomenik prirode “Pećina Orlovača” u Sumbulovcu otvorena za posjete

Spomenik prirode “Pećina Orlovača” u Sumbulovcu kod Pala, sa pola kilometra uređenog pećinskog kanala i bogatim prirodnim nakitom, otvorena je za posjete u ovoj turističkoj sezoni.

Pećina Orlovača

Pećina Orlovača

 

Pećina Orlovača udaljena je od Pala 10, a od Sarajeva 15 kilometara. Pećina je otkrivena 1975. godine i sa svojim stalagmitima, stalaktitima i halaktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše pećine u BiH. Orlovača je speleološki objekat u kome je prije 16.000 godina živio pećinski medvjed, daleki predak mrkog medvjeda. Kosti pećinskog medvjeda pronađene su 400 metara od ulaza u pećinu. Pećina je i stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša.

 

Uljepšana je nizovima draperija različitih formi. Potpuni pejzaž obogaćuju salivi poput okamenjenih vodopada, dajući pećini ambijentalni dizajn. Bigrene kade različitih veličina ispunjene vodom daju kompletan inventar pećinskog nakita. Ukupna dužina pećinskih kanala iznosi više od dva i po kilometra, dok je za turiste uređeno 565 metara sa betonskim stazama i rasvjetom.

Posjete ovom rijetkom primjeru prirodne ljepote sa vodičem planirane su od utorka do subote u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 sati.

Posted by on 2017-04-20. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login